Rodostrom - zvukový majster František Bombík

Rodostrom - zvukový majster František Bombík

Získavanie nahrávok v teréne patrilo dlhé desaťročia k základným poslaniam rozhlasu. Redakcia ľudovej hudby mala z tohto hľadiska azda aj prvenstvo. Vo fonotéke Slovenského rozhlasu sa vďaka tomu zachovalo množstvo nahrávok autentického folklóru, ktorý by sa inak bol stratil bez stopy. Patria sem rovnako reportážne nahrávky z prenosného magnetofónu, ako aj terénne záznamy štúdiovej kvality, na ktorých sa zúčastňoval celý štáb pracovníkov - redaktori, režiséri, zvukoví majstri, technici, produkční, ale aj šoféri - každý mal podiel na menšom či väčšom úspechu každej takejto akcie.

Redakcia ľudovej hudby mala šťastie, že s ňou najčastejšie spolupracoval zvukový majster František Bombík s hlbokým vzťahom k ľudovej piesni - veď napokon aj sám spieval. Tomuto spevákovi a spoľahlivému zvukárovi s tvorivým prístupom k práci bola venovaná hudobno-slovná relácia z cyklu Rodostrom (2009). Slovom sprevádzajú autor Marián Minárik a redaktor Samo Smetana.

V slovenskej populárnej hudbe od 50. rokov žiarili tri mená speváčok, ktoré dodnes vyvolávajú v starších poslucháčoch pekné spomienky, ale ich hlasy vedia osloviť i mladších, pre ktorých sú novým objavom. Sú to Melánia Olláryová, Gabriela Hermélyová a Bea Littmanová.

Práve Beu Littmanovú si v roku 1999 pozval redaktor Jozef Brisuda do relácie Rozhovory s pesničkou - a bol to veľmi šťastný výber. Na Bei Littmanovej poslucháča nezaujme len jej spev. Zážitkom je počúvať aj jej rozprávanie, z ktorého sa postupne rysuje profil umelkyne ako neobyčajne čistej, šľachetnej ženy s pevnými názormi a postojom k životu. Reláciu pripravil zvukový majster František Bombík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame