Klenotnica ľudovej hudby - Obrázky zo života a tradícií Cíferčanov

Klenotnica ľudovej hudby - Obrázky zo života a tradícií Cíferčanov

K charakteristickým znakom cyklu Klenotnica ľudovej hudby patrila aj väzba relácií na jednotlivé príležitosti kalendárneho zvykoslovia. Poslucháči z mesta sa cez rozhlasové vysielanie stávali účastníkmi sviatočného života na dedine, dedinčania sa zasa vracali do svojej minulosti.

K najvýznamnejším slávnostným príležitostiam letného obdobia patria dožinky, teda slávnostné zakončenie žatvy. V dávnej minulosti sa konali obrady, ktoré mali prispieť k dosiahnutiu dobrej úrody. Až neskôr sa tieto zvyky pospájali a presunuli na koniec žatvy ako poďakovanie za úrodu. Z poverových praktík ostali iba zvyšky - na poli sa napríklad nechávali posledné klasy, aby bola dobrá úroda aj na budúci rok. Na záver urobili ženci neobyčajne veľký a ťažký snop. Z prvých a posledných klasov robili dožinkový veniec, ktorý symbolizoval rozmnožovaciu silu, ukrytú v obilí.

Až do jari visel pod strechou domu, potom z neho vytriasli zrno a primiešali ho do osiva. Z prvého narýchlo vymláteného zrna sa piekol prvý chlieb. Bez ohľadu na to, čo z týchto a ďalších starých zvykov ostalo v novšom období živé, dožinková slávnosť bola vždy poďakovaním za úrodu, ale aj poďakovaním žencov a žníc a gazdu navzájom. Od gazdu k tomu patrilo aj pohostenie pre žatevných robotníkov.

Autori dožinkového pásma, ktoré roky roznášalo dobrý chýr o folklórnej skupine z Cífera, si požičali dožinkové piesne z iných oblastí - ale veď do Cífera prichádzali aj ženci zo vzdialenejších krajov. Klenotnica ľudovej hudby - Obrázky zo života a tradícií Cíferčanov je z roku 1989. Autorsky pripravil Ondrej Demo, folklórnu skupinu z Cífera viedol Ladislav Bernadič, kapelníkom dychovej hudby z Voderád bol Viktor Malých.

Hoci sa historik slovenskej populárnej hudby Pavol Zelenay vo svojom cykle Pesničky z pamätníka zameral predovšetkým na nahrávky, ktoré vyšli na gramofónových platniach, v novšom období nemohol obísť ani produkciu bratislavského rozhlasu. Do nasledujúceho zostrihu z troch relácií Pesničky z pamätníka sme vybrali piesne, ktoré tu boli nahraté v roku 1963.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame