Slovenská ľudová pieseň v tvorbe Moyzesa, Suchoňa a Cikkera

Slovenská ľudová pieseň v tvorbe Moyzesa, Suchoňa a Cikkera

Do žánrovej oblasti záujmu bývalej Redakcie ľudovej hudby bratislavského rozhlasu patril aj zborový spev. Príčinou môže byť aj fakt, že vedúcim redakcie bol od roku 1958 do roku 1988 veľký znalec zborového spevu Vladimír Slujka, vyštudovaný regenschori, organista, zborový dirigent a skladateľ. Lenže nemôžeme zabudnúť ani na dávne tradície, aké u nás mal zborový spev rovnako ako v iných slovanských krajinách. Masové hnutie spevokolov sa stalo v najširšom zmysle slova ľudovým.

Verní poslucháči cyklu Klenotnica ľudovej hudby, ktorí si dokonca založili Kruh priateľov ľudovej hudby a stretávali sa na besedách a folklórnych exkurziách, vo svojich listoch hodnotili aj cyklus Spevom k srdcu, ktorý pripravoval Vladimír Slujka. Časť Slovenská ľudová pieseň ako inšpiračný zdroj v tvorbe národných umelcov Alexandra Moyzesa, Eugena Suchoňa a Jána Cikkera pripravil už ako dôchodca v roku 2001 k 75. výročiu vzniku Slovenského rozhlasu.

Poslucháči Klenotnice ľudovej hudby Ondreja Dema reagovali na relácie listami a vyberali najobľúbenejšie piesne. Z nich potom redaktor zostavoval samostatné programy, aby si ich poslucháči mohli nahrať bez rušivého slova. Z najúspešnejších nahrávok boli zostavované gramofónové platne a neskôr kazety a cédečká v rámci edície Z klenotnice ľudovej hudby. Podobný výber sme pripravili aj na Rádiu Pyramída.

Hrať a spievať budú: fujaristi Kubincovci z Utekáča, trojčlenná hudba bratov Muchovcov, mužská spevácka skupina z Važca, huslista Ondrej Radič z Kokavy nad Rimavicou, zámutovský primáš Jozef Kroka-Česľak, Anna Rusnáková so speváckou skupinou z Oravskej Polhory, gajdoš Jozef Zboroň, huslista Štefan Zboroň, ľudová hudba Jána Petruchu z Priepasného, spevácka skupina súboru Brezová z Brezovej pod Bradlom.

S Gabrielou Hermélyovou sme sa v našom vysielaní stretli už niekoľkokrát ako so speváčkou i ako s autorkou cyklu Kronika populárnej hudby. Žiaľ, 89-ročná Gabriela Hermélyová 14. augusta zomrela. Ako spomienku na túto legendu slovenského swingu vyberáme reláciu Rozhovory s pesničkou, ktorú v roku 2002 pri príležitosti speváčkiných sedemdesiatin pripravil Ali Brezovský.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame