Klenotnica ľudovej hudby - Skalická svadba (1968)

Klenotnica ľudovej hudby - Skalická svadba (1968)

Cyklus hudobno-slovných relácií s nahrávkami autentického folklóru Klenotnica ľudovej hudby patrí ku kultovým reláciám niekdajšej Redakcie ľudovej hudby Bratislavského rozhlasu. O jej obľube svedčí aj skutočnosť, že v trochu inej podobe pokračuje už päťdesiat rokov až dodnes.

Akousi predohrou ku Klenotnici bol výskum, ktorý v roku 1965 uskutočnil redaktor Ondrej Demo spolu s režisérom Martinom Slivkom, keď v šestnástich obciach Slovenska nahrávali zvykoslovie vianočného a novoročného obdobia. Bolo to v čase, keď sa skupina etnomuzikológov a choreológov (Ladislav Leng, Oskár Elschek, Stanislav Dúžek, Kliment Ondrejka, Svetozár Švehlák) snažila presadiť viac autentického folklóru do festivalových programov i do rozhlasového vysielania.

Tak vznikla aj Klenotnica ľudovej hudby, pri ktorej príprave sľúbili Ondrejovi Demovi pomoc aj spomínaní folkloristi. Hlavným cieľom bolo objavovať a v rozhlasových programoch uvádzať „autentický hudobný folklór, ktorý podľa estetických a umeleckých noriem patrí medzi trvalé skvosty slovenskej ľudovej hudobnej kultúry".

Príprava jednej relácie trvala 4-6 týždňov a okrem redaktora a autora väčšiny relácií Ondreja Dema sa na nej zúčastňovali hudobný režisér, slovesný režisér, zvukový majster (napr. František Bombík) a prenosový technik. Redaktor a režiséri sa usilovali čím menej zasahovať do interpretácie, aby nenarušili autenticitu prejavu.

Cyklus Klenotnica ľudovej hudby mal pôvodne trvať jeden rok a témou celého ročníka boli svadby. Spoluautorom relácie Skalická svadba, ktorá mala premiéru 28. apríla 1968, je skalický rodák, operný spevák, ale aj zberateľ a interpret ľudových piesní zo Záhoria Janko Blaho.

Eva Sepešiová patrí k spevákom, ktorí mali svoje hviezdne obdobie a potom sa dobrovoľne odmlčali. Sama o tom povedala: „Nedalo sa robiť aj jedno aj druhé. Aj spev, aj medicína vyžadovali celého človeka. Cítila som, že ako speváčka sa nevyvíjam, že umieram... Keďže som bola zaškatuľkovaná a nechcela som už spievať dookola tie isté piesne, nebolo ťažké rozhodnúť sa pre medicínu. Robila som röntgenodiagnostiku, a to je niečo úžasné. Je to nádherná práca, ktorá prináša množstvo zázrakov."

Našťastie, keď pripravovala Gabriela Hermélyová cyklus Kronika populárnej hudby a v roku 2001 pozvala do štúdia aj Evu Sepešiovú, speváčka pozvanie neodmietla. Z archívu sme vybrali jej historické nahrávky zo 60. a 70 a na záver dve pesničky z roku 1991. Sú z autorskej dielne dvojice Ali Brezovský a Vlasta Brezovská a Evu Sepešiovú sprevádza Big Band Radio Bratislava, ktorý diriguje Vlado Valovič.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame