Klenotnica ľudovej hudby: Vianoce v Staškove na Kysuciach

Klenotnica ľudovej hudby: Vianoce v Staškove na Kysuciach

V Redakcii ľudovej hudby sa okrem spracovania vianočných piesní a kolied od druhej polovice 60. rokov venovala veľká pozornosť aj autentickému folklóru času Vianoc, Nového Roka a Troch Kráľov. Z hudobno-slovných relácií tohto typu prispievali k vianočnej atmosfére v našich domácnostiach najmä Hory, ľudia a pieseň Dariny Laščiakovej a cyklus Klenotnica ľudovej hudby, z ktorého sme vybrali časť s názvom Vianoce v Staškove na Kysuciach.

Reláciu v roku 1992 pripravil redaktor Ondrej Demo so zvukármi Zdenkom Halamíkom a Martou Pelikánovou. Účinkovali obyvatelia Staškova, členovia tamojšej miestnej folklórnej skupiny pod vedením Marty Vahančíkovej a členovia detského folklórneho súboru Kelčovan pod vedením Pavla Kužmu.

Svetozár Stračina patril medzi skladateľov, ktorí sa radi a intenzívne venovali komponovaniu hudby k vianočným sviatkom. Spomenieme jeho cykly Betlehemský večný salaš, Pastierske Vianoce a Bardejovské pastorely. Väčšinu z nich venoval Orchestru ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave a jeho sólistom. Skladbu Dohviezdny večer pod Tatrami sprevádza len inštrumentálna skupina pastierskych nástrojov Musici pastoralis, ktorú založil sólista OĽUN-u Jozef Peško. Spieva ženská spevácka skupina Lúčnica, diriguje Miroslav Šmíd.

K vianočným reláciám často patrí aj poetické slovo a je to tak aj v pásme Vianoce na Seine. Účinkujú Nataša Kulíšková, Ján Valentík a členovia Rozhlasovej dramatickej družiny, ktorí prednášali voľné preklady francúzskych textov i autorské glosy a parafrázy. Program v roku 1999 v rámci cyklu Zadané pre šansón pripravili autor Marián Minárik, redaktor Pavel Dovala a zvukový majster Zdenko Halamík.

Na záver bloku si môžete vypočuť pestrý výber vianočných pesničiek v podaní Gabriely Hermélyovej, Marcela Uríču, Oľgy Beňovej, Blues Singers, Michala Dočolomanského, Kamily Magálovej, Zory Kolínskej, vokálnej skupiny Pavox, Katky Karovičovej, Petra Topoľského, Marcely Laiferovej, zboru Linha Singers a inštrumentálnych sólistov a telies.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame