Stretnutie s krásou - folklorista Ondrej Demo

Stretnutie s krásou - folklorista Ondrej Demo

Etnomuzikológ a skladateľ Ondrej Demo pôsobil v rokoch 1966 až 1993 ako autor, moderátor a redaktor rozhlasového cyklu Klenotnica ľudovej hudby. Bol aj autorom a režisérom mnohých programov na folklórnych festivaloch vo Východnej, v Detve i na Myjave, členom odborných porôt na celoslovenských i medzinárodných folklórnych súťažiach. Vytvoril projekt medzinárodnej rozhlasovej sútaže Prix de musique folklorique de Radio Bratislava, v ktorej od roku 1970 do roku 1993 s nahrávkami ľudovej hudby súťažilo 50 európskych rozhlasových staníc. V roku 1976 bol Ondrej Demo pri zrode Orchestra ľudových nástrojov Bratislavského rozhlasu a stal sa jeho prvým umeleckým vedúcim.

V súvislosti so zbieraním autentického folklóru do Klenotnice ľudovej hudby, ale i s prístupom k jeho tvorivému skladateľskému spracovaniu musel Ondrej Demo riešiť rôzne estetické otázky. Veril v spätosť ľudovej piesne a hudby so životom a prácou, ale i s prírodou. O tom, aké dôležité je podľa neho spojenie folklóru s prostredím a s ľuďmi, ale aj o svojich ďalších estetických názoroch hovoril v relácii Stretnutie s krásou (2001), ktorú vysielame pri príležitosti jeho životného jubilea (90 rokov).

Básnik a spisovateľ Boris Droppa sa narodil v Košiciach 8. júna 1934 a zomrel v Bratislave 25. júna 2004. Študoval na gymnáziu v Bratislave a absolvoval novinárstvo a slovenčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Pôsobil ako reportér v bratislavskom Večerníku a redaktor v denníku Pravda. Učil na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty UK v Bratislave.

Od začiatku 60. rokov sa intenzívne venoval textárskej tvorbe, je autorom vyše 500 textov piesní a šansónov. Vydal zbierky detských veršov Poník z Poník a cvikly na bicykli (1998), Laktibrada žienku hľadá (2000) a Rak Ohnivák a straka bez zobáka (2002). Ako teoretik žurnalistiky sa zaoberal problematikou aplikácie poznatkov z oblasti vedy, techniky a informatiky v žurnalistike. Relácia Rozhovory s pesničkou, ktorú pripravil Ali Brezovský k sedemdesiatke tohto textára, sa vysielala 13. júna 2004, teda krátko pred smrťou Borisa Droppu.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame