Rozhovory s pesničkou - Marcela Laiferová

Rozhovory s pesničkou - Marcela Laiferová

Speváčka Marcela Laiferová sa narodila v roku 1945 v Petroviciach pri Žiline a vyštudovala medicínu. Spievať začala ako gymnazistka v Prievidzi, kde vystupovala na Čajoch o piatej s miestnou kapelou Milana Gallusa. Upozornila na seba piesňou Lampy už dávno zhasli, ktorú nahrala s Janou Belákovou. Veľa pre ňu komponoval najmä jej manžel Jaroslav Laifer. Jej album Marcela je prvou dlhohrajúcou platňou v dejinách slovenskej populárnej hudby. Niekoľko mesiacov po manželovej smrti sa po ťažkom rozhodovaní rozhodla vystúpiť na Bratislavskej lýre 1970 a z festivalu si odniesla Zlatú bratislavskú lýru. Ako speváčka účinkovala aj vo filmoch Konečná stanica rytmus a Kým sa skončí táto noc. V relácii Rozhovory s pesničkou (2000) sa s Marcelou Laiferovou rozprával redaktor Ali Brezovský.

K prvým autorom folklórnych pásiem, ktoré sa dostali do vysielania košického rozhlasu, patril Jozef Kolarčík-Fintický. Narodil sa v Malom Šariši v roku 1899 a po štúdiách nastúpil za učiteľa a organistu do Fintíc, kde založil folklórnu skupinu a pôsobil tu celý život. Obec a jej folklórne tradície ho natoľko zaujali a s týmto prostredím sa natoľko stotožnil, že ako autor prijal meno Fintický. Zozbieral 5873 šarišských, zemplínskych a abovských piesní, a opísal 56 šarišských tancov. Za vojny sa mu podarilo zachrániť hudobnú zbierku z kaštieľa vo Finticiach. O rozvoj obce sa zaslúžil aj založením Ľudovej školy hospodárskej v roku 1923. Zomrel za organom vo fintickom kostole v roku 1961. Vypočujte si piesne a hudbu v podaní folklórnej skupiny z Fintíc z archívneho pásu z roku 1951.

Hudobný skladateľ, dirigent, zbormajster a organista Teodor Hirner sa narodil v Smoleniciach 20. apríla 1910. Za pôsobenia v košickom rozhlase písal pre folklórne súbory montáže ľudových piesní (Piesne domova, Piesne z Košických Hámrov, V smolenickom šírom poli, Svadobné piesne a tance spod Braniska, Vianoce kysuckých džarkov, Do karičky). Vyberáme niekoľko nahrávok Ľudového súboru Zemplín z roku 1951. Sóla spievajú Ján Garbár, Anna Rovniaková-Vojíková, Rozália Halasová-Rovníková, Ema Gulášová, Gejza Zelenay a mužská a ženská spevácka skupina. Diriguje Teodor Hirner.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame