Naše retro - ľudová hudba v banskobystrickom rozhlase

Naše retro - ľudová hudba v banskobystrickom rozhlase

Aj vo vysielaní banskobystrického rozhlasového štúdia mala ľudová hudba významné postavenie. Bohatstvo tunajšieho folklórneho zázemia vedeli dobre využiť redaktori Vojtech Tátoš, Juraj Dubovec, Miriam Kubandová, hudobný skladateľ Gregor Roletzký a ďalší spolupracovníci.

V priebehu piatich desaťročí vznikol cenný archív nahrávok spracovaného i autentického folklóru - tu treba pripomenúť spoluprácu s Folklórnymi slávnosťami pod Poľanou v Detve a s hudobným skladateľom a zberateľom Svetozárom Stračinom pri zbere materiálu na zvukové antológie Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry rôznych stredoslovenských oblastí.

Samotné nahrávanie ľudovej hudby v Banskej Bystrici je o desať rokov mladšie ako tunajšie krajové štúdio. Reláciu Naše retro o spolupráci rozhlasu s ľudovou hudbou Ondreja Mrázika, o tunajšom Štúdiovom ľudovom súbore a o podmienkach štúdiového nahrávania v Banskej Bystrici pripravila s pamätníkmi Vojtechom Tátošom, Hankou Hulejovou, Hankou Kútikovu a Jurajom Dubovcom redaktorka Miriam Kubandová v roku 2001.

K šíreniu a uchovávaniu hudobného folklóru prispel banskobystrický rozhlas viacerými dlhodobými cyklami hudobno-slovných relácií - Pieseň v srdci zrodená, Hudobné dedičstvo, Hrajteže mi, hrajte či Studnička. Reláciu Naše retro o cykle Pieseň v srdci zrodená s rozprávaním Vojtecha Tátoša uvádza Ivan Štrbík. Pripravila Miriam Kubandová v roku 2001.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame