Klenotnica ľudovej hudby - Z obce Papradno na Považí

Klenotnica ľudovej hudby - Z obce Papradno na Považí

Keď v roku 1992 odišiel Ondrej Demo do dôchodku, jeho nástupcom sa ako redaktor a hlavný autor Klenotnice ľudovej hudby stal Samo Smetana. V tom čase boli možnosti nahrávania v teréne už obmedzené. Napriek tomu sa mu podarilo získať veľa cenného materiálu v obciach Malá Lehota, Veľká Maňa, Myjava a okolie, Turček, Krpeľany, Sučany, Kšinná, Toporec, Hronsek, Papradno, Poluvsie, Zliechov a Lietavská Závadka, ďalšie nahrávky robil na folklórnych festivaloch vo Východnej, na Myjave, v Habovke a na Celoslovenských prehliadkach dedinských folklórnych skupín.

Samo Smetana pôsobil v rozhlase ako interný redaktor celých 25 rokov. Klenotnica ľudovej hudby - Z obce Papradno na Považí, teda z oblasti, ktorá je známa viachlasnými spevmi i pastierskymi hudobnými nástrojmi, mala premiéru v roku 1994.

United Europe Jazz Festival organizujú mestá Banská Bystrica, Hradec Králové, Zakopané a Salgótarján. Základnou myšlienkou festivalu je vzájomná výmena jazzových kapiel z jednotlivých partnerských krajín, podpora svojbytného hudobného žánru, kultúrna výmena v rámci strednej Európy a obohatenie kultúrneho a spoločenského života v jednotlivých mestách konania festivalu.

Festival sa koná každoročne vždy v období od konca apríla do polovice mája a tento rok v Banskej Bystrici v rámci neho prebehol už 22. ročník Medzinárodného dixielandového festivalu. V koncertnom zázname sa vrátime do roku 1997, keď v Banskej Bystrici na tomto podujatí koncertovali BB Band, Beale Street Band Kraków, TR Band a Benkó Dixieland Band.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Oliver Ondráš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame