Hudobné dedičstvo - Zbojnícke piesne

Hudobné dedičstvo - Zbojnícke piesne

Banskobystrický cyklus hudobno-slovných relácií Hudobné dedičstvo sa vysiela nepretržite od polovice 80. rokov a spája sa v našej pamäti predovšetkým s menom redaktora Juraja Dubovca, ktorý si do štúdia pozval mnohých erudovaných etnomuzikológov. Samostatnú kapitolu tohto cyklu tvorí napríklad séria rozhovorov s hudobným skladateľom Svetozárom Stračinom Skladateľ a ľudová hudba, ktorá zaujala poslucháčov i vedeckú verejnosť v takej miere, že sa v roku 1997 dočkala aj knižného vydania.

V ďalšom období prispela do cyklu aj etnomuzikologička Andrea Jágerová z Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene, inak známa interpretka piesní najmä zo svojej rodnej Likavky, ktoré nahrávala s dievčenskou speváckou skupinou Povoja, s OĽUN-om, ale aj so sestrou Margitou, s folklórnou skupinou z Likavky a s ľudovou hudbou Jany Ambrózovej.

V reláciách Hudobné dedičstvo z októbra 1998 priblížila Andrea Jágerová poslucháčom dve zaujímavé témy, ktoré akoby boli postavené proti sebe, ale zároveň sú niekedy až v nečakanej súvislosti - Zbojnícke piesne a Vojenské a regrútske piesne. Akoby tu proti sebe stáli ťažko vydobytá sloboda a slepá poslušnosť. Nuž, ale veď aj Jánošík bol najprv vojakom a iste tak získal aj skúsenosti, ktoré potom zužitkoval pri svojom novom remesle...

Je len málo spevákov, ktorí vedia preukázať rovnaké kvality, schopnosti a nadanie pri interpretácii ľudovej, dychovkovej i tanečnej piesne. Anton Gajdoš k nim rozhodne patrí. Keď si ho pozval redaktor Ali Brezovský do relácie Rozhovory s pesničkou (2004), išlo mu predovšetkým o populárnu pieseň. Ale rozhovor nakoniec nemohol obísť ani ďalšie dva žánre, ktoré sú Antonovi Gajdošovi rovnako blízke.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame