Zvykoslovie v Zámutove

Zvykoslovie v Zámutove

Folklórna skupina Zamutovčan vznikla v roku 1964, keď prišiel do Zámutova nahrávať redaktor bratislavského rozhlasu Ondrej Demo. V miestnej krčme sa zišli cigánski muzikanti pod vedením primáša Jozefa Feriho Juska a chlapi, ktorí sa vracali z práce v lese. Ondreja Dema natoľko očarili, že Zámutovčanom navrhol, aby vytvorili folklórnu skupinu. Tie začiatky sa spájajú s dnes už legendárnymi menami viacerých muzikantov a spevákov: Jozef Feri Jusko, Jozef Kroka Češľak, Ján Feri, Ján Kotľar, Juraj Ovšak-Gubo, Jozef Virostko a Ján Ďorďovič.

Do Zámutova prichádzali na výskum folkloristi z celého Slovenska. V roku 1967 Ondrej Demo nahral Klenotnicu ľudovej hudby - Zámutovská svadba, ktorá vyšla neskôr i na gramofónovej platni. V roku 1970 sa vedenia skupiny ujal Jozef Švarbalik. Pripojil k folkloristom mládežníckych divadelných ochotníkov, stmelil staršiu a mladšiu generáciu, čo bol vlastne začiatok vrcholného obdobia Zamutovčanu. V roku 1979 sa vedúcim stal Ján Gajdoš, ktorý štyrikrát doviedol skupinu až na celoslovenskú prehliadku Nositelia tradícií. V 90. rokoch prilákal do skupiny dve desiatky mladých členov vynikajúci tanečník a choreograf Juraj Kollár. V súčasnosti skupinu vedie Štefan Višňovský (udelenie titulu laureát na prehliadke Nositelia tradícií 2003 a 2009).

Relácia Milana Rendoša venovaná folklórnej skupine Zamutovčan mala premiéru 6. marca 2011 v rámci cyklu Klenotnica ľudovej hudby. Autor v nej využil najmä pásma, ktoré sa viažu na zimné obdobie - na večarky, teda rôzne zimné predvianočné a ponovoročné posiedky spojené s prácou i so zábavou, ale i na fašiangy, ktoré sú vlastne už predzvesťou končiacej sa zimy.

Na Rádiu Pyramída sa už tradične vraciame k cyklu Pesničky z pamätníka, ktorý vysielal Slovenský rozhlas od roku 1993. Redakčne ich pripravoval Ali Brezovský a vznikli tak kompletné dejiny slovenskej populárnej hudby na štandardných gramofónových platniach, ktoré sa podarilo zozbierať Pavlovi Zelenayovi. Budeme počúvať ďalšie pesničky z roku 1957, ale okrem jednej výnimky to už nebudú gramofónové platne, ale rozhlasové nahrávky. Deväťdesiate deviate a sté pokračovanie cyklu Pesničky z pamätníka mali premiéru v roku 2001.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Oliver Ondráš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame