Túto hudbu mám rád - Marcela Laiferová

Túto hudbu mám rád - Marcela Laiferová

Cyklus Túto hudbu mám rád sa vysielal od roku 2000 najprv na okruhu Rádio Slovensko a od roku 2015 na okruhu Rádio Regina. Autorovi Vladovi Francovi priniesol víťazstvo v Rozhlasovej žatve, cenu Zlatý gunár na Kremnických gagoch a ocenenie Krištáľový mikrofón. V roku 2010 mu udelili Krištáľové krídlo a výber z rozhovorov z týchto relácií mu už vyšiel aj knižne. Na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť reláciu z roku 2008, keď si Vlado Franc pozval do štúdia Marcelu Laiferovú.

V reláciách bývalej Redakcie ľudovej hudby bratislavského rozhlasu sa často využívala poézia, keď sa recitácia básní striedala s poeticky ladeným slovom autora relácie. Takéto pásma pripravovala najmä redaktorka Darina Laščiaková.

V 90. rokoch bola autorkou cyklu Pamodaj šťastia, pesnička. V relácii z roku 1992 sa striedajú Hviezdoslavove verše s úvahami Dariny Laščiakovej a ľudovými piesňami - všetko to spája tematika hory. Pre autorku to znamená i zamyslenie nad človekom, ktorý žije v hore, a rovnako i nad jeho vnútorným svetom, teda nad horou, ktorú si nesieme v srdci.

„Hora" je aj v názve cyklu Hory, ľudia a pieseň, ktorý pripravovala Darina Laščiaková od roku 1978. Sústreďovala sa na ľudí z horských a podhorských oblastí, na ich rozprávanie o neľahkom živote a práci, ktoré boli vyvážené životnou múdrosťou respondentov, ich zmyslom pre pravdu, spravodlivosť, lásku k blížnemu.

Úvahy o hore, prírode a ich poslaní v ľudskom živote majú významné miesto v pokračovaní tohto cyklu Piesne a príbehy ľudí z Gemera (1980). Darina Laščiaková sa vybrala na návštevu k pani Demjanovej, starej matke herca Jána Valentíka, dlhoročného člena Rozhlasového hereckého súboru, ktorý redaktorku sprevádzal na Dúhovom pri Tisovci.

Pesničku Po vysokých horách zložil Ladislav Briestenský pre Darinku Laščiakovú a pre svoju sestru Marcelu Laiferovú. Práve preto má dve podoby - ako ponáška na ľudovú pieseň i ako pieseň populárna. Stále sme s ňou teda ostali pri téme „hora" a vybrali sme ju ako spojivo medzi dvoma časťami nášho bloku venovaného ľudovej a populárnej hudbe.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Rudolf Bihary, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame