Klenotnica ľudovej hudby - Ovce moje, ovce

Klenotnica ľudovej hudby - Ovce moje, ovce

Začiatok jarného pasenia, výhon, sa väčšinou spája s dňom svätého Juraja. Deň výhonu určilo vedenie obce, spolku bývalých urbarialistov či salašníckeho spolku. Na Horehroní sa slávnostný výhon konal deň pred skutočným výhonom dobytka a mal symbolický charakter.

Ráno sviatočne oblečení pastieri vyháňali dobytok na pasienky, často za spevu a plieskania bičmi. Manželky pastierov vyberali od majiteľov dobrovoľné naturálne a finančné dávky (výhonové, miešanô). Súčasťou výhonu boli cirkevné obrady (spoveď pastierov, omša, svätenie dobytka) a magické praktiky, zamerané na zabezpečenie veľkosti, rozmnoženia, ochrany zdravia, sily a sviežosti zvierat.

Toto sa dozvieme z encyklopedického hesla z pera Juraja Zajonca. Iným pohľadom sú spomienky tých, ktorí navštevovali bačov a salaše, videli na vlastné oči, alebo sa dokonca sami zúčastňovali na jarných výhonoch oviec. V relácii Klenotnica ľudovej hudby - Ovce moje, ovce (2014) rozprávajú Florián Šavrtka z Liptovských Revúc, Martin Tesák z Pohronskej Polhory, Jozef Kostúr z Podkoníc a Karol Kočík zo Zvolena.

V súčasnosti poznáme dva pohľady na salašnícky život - ten selankovitý, ktorý sme zdedili z čias antiky a romantizmu, a realistický, ktorý kladie dôraz na tvrdú prácu a ťažké životné podmienky pastierov. Pravdou je asi jedno i druhé - ťažká robota a skromný život býva vyvážený pocitom slobody a krásou. Aj preto by nebolo dobré zakončiť naše rozprávanie o jarnom výhone smutnou pesničkou o bačovi, ktorý prišiel o všetky ovce.

Spievajú Štefan Jánsky, Michal Lantaj, Ján Bagi a šesť chlapcov, na ústnej harmonike hrá František Pravda, na bičoch plieskajú František Pravda a Július Rajček, na husliach hrá Vojtech Farkaš a na kontre Július Farkaš. Folklórnu skupinu z Čataja vedie Mária Bagiová.

Hudobný skladateľ, interpret, aranžér, dlhoročný organizátor hudobného života a niekdajší vedúci redakcie malých hudobných žánrov Československého rozhlasu v Bratislave Pavol Zelenay je živou encyklopédiou slovenskej populárnej hudby a vo vysielaní Rádia Pyramída sa s ním stretávame ako s autorom cyklu Pesničky z Pamätníka.

Narodil sa v Zohore 15. apríla 1928 a nám, čo sa s ním pravidelne stretávame v rozhlase na Mýtnej a niekedy si s ním posedíme v bufete pri jeho popoludňajšej kávičke, sa ani nechce veriť, že má už 90 rokov. Pri tejto príležitosti uvádzame reláciu jeho kolegu Aliho Brezovského S úsmevom, ktorá sa vysielala k 70. a potom aj k 75. narodeninám Pavla Zelenaya (1998, 2003).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Ján Siman, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame