OĽUN a jeho hostia - dievčenská spevácka skupina Lúčince

OĽUN a jeho hostia - dievčenská spevácka skupina Lúčince

Keď sa v máji 1948 konala Slovanská poľnohospodárska výstava v Prahe, na reprezentáciu slovenského folklóru vybral Karol Plicka spevácku skupinu Žnica, ktorú krátko predtým v rámci spolku Živena založila Ľuba Pavlovičová-Baková. Tá ešte v ten istý rok vymyslela nové meno Lúčnica. Tento umelecký súbor oslavuje už sedemdesiatku. 

Slovenské ľudové umenie našlo v Lúčnici svojho reprezentatívneho predstaviteľa, ktorý žal úspech doma i v zahraničí. Žiaľ, tohto jubilea sa nedožil Štefan Nosáľ. Prišiel sem ako tanečník v roku 1949 a ako umelecký vedúci a choreograf tu zotrval až do svojej smrti v roku 2017. Z ďalších osobností spomeňme ešte dirigenta Miroslava Šmída (v súbore pôsobil 35 rokov) a hudobného skladateľa Svetozára Stračinu, ktorý pre Lúčnicu vytvoril desiatky skladieb.

Keď oslavovala Lúčnica päťdesiatku, pozval Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu na svoj koncert dievčenskú spevácku skupinu tohto umeleckého súboru. Poslucháči akoby sa symbolicky vrátili do čias začiatkov Lúčnice či vlastne ešte jej predchodkyne - speváckej skupiny Žnice. Koncert sa konal 25. mája 1998. OĽUN diriguje Miroslav Šmíd, slovom sprevádzajú Adriana Domanská a Ján Valentík.

Trubkár Juraj Lehotský sa narodil v roku 1940 v Prahe, ale vyrastal v Bratislave. Jeho matkou bola baletná umelkyňa Ela Fuchsová-Lehotská, bratom spevák Ján Lehotský.

Hru na trúbke vyštudoval na bratislavskom konzervatóriu. Bol členom orchestra Juraja Velčovského a Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave. Hrával so skupinami Matúš Jakabčic Tentet, Peter Lipa Band, Nový Tradicionál, T+R Band a Traditional Club Bratislava. Spoluúčinkoval na albume Sám (2010) svojho mladšieho brata Jána Lehotského.

V roku 2000, keď mal Juraj Lehotský 60 rokov, pozval ho redaktor Jozef Brisuda do relácie Rozhovory s pesničkou. Juraj Lehotský zomrel 3. decembra 2017.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: František Iván, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame