Klenotnica ľudovej hudby - Jánske spevy a tradície na Slovensku

Klenotnica ľudovej hudby - Jánske spevy a tradície na Slovensku

Jánske obrady nadväzujú na starobylé pohanské slávnosti letného slnovratu, ktoré sa neskôr spojili s kresťanským sviatkom svätého Jána Krstiteľa (24. júna). Jánske ohne, nazývané aj vajano alebo sobotky, sa pálili v predvečer tohto dňa. Pastieri, ktorí mali v tento deň svoj sviatok, zapaľovali ohne na salašoch, kde sa spoločne hostili.

Svätojánska noc i deň boli vhodné na veštby vydaja, ale aj na negatívne čary. Jánske piesne po textovej i hudobnej stránke patria k našim najarchaickejším folklórnym prejavom. Nápevy sa regionálne i lokálne odlišujú. Hoci pôvodná magicko-rituálna funkcia už vymizla, v niektorých oblastiach sa tieto zvyky udržali do polovice 20. storočia.

Výskumu jánskych zvykov a piesní sa venovali najmä Viera Feglová, Eva Krekovičová a Hana Urbancová. V roku 1997 pripravil Ondrej Demo pre cyklus Klenotnica ľudovej hudby reláciu Jánske spevy a tradície na Slovensku. Využil nahrávky z Dobrej Nivy, Spišských Hanušoviec, Poník, Kojšova, Parchovian, Východnej, Rakovej, Záblatia, Liptovských Sliačov a z Hrochote.

Z cyklu Kronika populárnej hudby, ktorý pripravovala Gabriela Hermélyová, vyberáme časti o spevákoch, ktorých osud má čosi spoločné. Viera Racková i Zdeno Sychra sa totiž obaja narodili na Morave, ale ako speváci sa presadili najmä na Slovensku.

Viera Racková sa narodila i zomrela v Brne (1919-2006). Študovala hru na klavíri v Bratislave. Bola prvou kmeňovou speváčkou orchestra Gustáva Broma. Spievala tiež s orchestrom Karla Vlacha a Juraja Berczellera. Účinkovala v televízii, vystupovala v legendárnej bratislavskej Tatra revue, v zahraničí najmä v NDR a v Poľsku.

Zdeněk Sychra sa narodil 12. marca 1936 v Holasiciach a vyučil sa za automechanika. Navštevoval konzervatórium v Brne. Hral na kontrabase, gitare a ďalších nástrojoch, ale predovšetkým spieval. Nahral viac ako 200 piesní. Veľmi populárne boli jeho vystúpenia v kabarete Tatra Revue i na Novej scéne v Bratislave.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: František Iván, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame