Nočná pyramída - Jana Kocianová

Nočná pyramída - Jana Kocianová

Na Rádiu Pyramída si pripomenieme speváčku Janu Kocianovú, ktorá nás navždy opustila 23. septembra vo veku 72 rokov. Rodáčka zo Šaštína snívala o speváckej kariére od detstva. Keď mala 21 rokov, vyhrala televíznu súťaž Zlatá kamera. Získala tri zlaté Bratislavské lýry. Účinkovala v bratislavskej Tatrarevue, spievala s Karlom Gottom, s úspechom účinkovala s Lasicom a Satinským. Pôsobila v hudobnej skupine Kyvadlo a vyšlo jej šestnásť albumov. Okrem svetových speváckych vzorov ju hudobne formovali Jerry Shejbal, no najmä jej manžel Josef Škvařil.

Ako čerstvú sedemdesiatničku si Janu Kocianovú v roku 2016 pozvala do Nočnej pyramídy redaktorka Katarína Martinková. Zostrih z živého vysielania sme doplnili o niekoľko piesní v podaní nebohej speváčky. Nie, nejdem, ja tu zostanem - spievala v jednej z nich. Veríme, že aj keď po ňu už prišli „z neba anjeli" z tej istej piesne, Jana Kocianová tu naozaj ostáva s nami. V našich spomienkach, ale najmä v pesničkách, ktoré spieva.

Vynikajúci spevák podpolianskych ľudových piesní, ale aj lesný inžinier a botanik Milan Križo sa narodil v Hrochoti 10. augusta 1928. Vyštudoval lesníctvo v Brne a v tomto meste ostal celé dve desaťročia, prednášal na Vysokej škole poľnohospodárskej a ako botanik sa stal odborníkom na peľové zrná. Po návrate na Slovensko pôsobil na Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene. V roku 1991 tu založil Katedru fytológie, ktorú viedol až do odchodu do dôchodku.

V Brne spieval s BROLN-om a po návrate na Slovensko s rôznymi ľudovými hudbami pre banskobystrický i bratislavský rozhlas, no najmä s OĽUN-om (spracovania S.Stračinu, Š.Molotu, O.Dema). Nedávno oslávil deväťdesiatku a udelili mu cenu Pavla Tonkoviča za celoživotný prínos pre slovenský folklór najmä v oblasti interpretácie ľudových piesní. Pre Milana Križu je príznačné, že pri rozprávaní o vlastnom živote hovorí najmä o ľuďoch, s ktorými sa stretol. Ale možno práve tak sa najviac dozvieme aj o ňom samom. Z Križových spomienok zostavil Juraj Dubovec reláciu pre cyklus Klenotnica ľudovej hudby (1997).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Štefan Puškáš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame