Zem spieva - pásmo o Karolovi Plickovi

Zem spieva - pásmo o Karolovi Plickovi

Etnomuzikológ, fotograf, režisér a kameraman Karol Plicka sa narodil 14. októbra 1894 vo Viedni. Vďačne rozprával o zaujímavých zážitkoch pri zbieraní ľudových piesní. Jeho autentické rozprávanie poznáme najmä z filmov Martina Slivku a z rozhlasových relácií a príhovorov určených napríklad poslucháčom relácie Klenotnica ľudovej hudby.

Týmto krátkym príbehom nechýba vtipná zápletka, ale ich najhlbším jadrom je vždy obdiv k ľudovej piesni a celej tradičnej kultúre, láska k slovenskému ľudu a jeho umeniu a hlboký vzťah k jednoduchému pracovitému človeku a k jeho mravným hodnotám.

Slovenské piesne v Plickovej zbierke nahrávok pochádzajú z rôznych oblastí: Záhorie, Myjavská oblasť, Trenčianske Považie, Tekov, Hont, Novohrad, Podpoľanie, Turiec, Liptov, Gemer, Orava, Spiš, Šariš, Zemplín a Abov. Keď mal Karol Plicka 90 rokov, Martin Slivka o ňom pripravil pásmo Zem spieva (1984). 

Päť slovenských ľudových piesní podľa zápisov Karola Plicku zaspievajú Jiřina Mikulenková, Olga Strnadová, Zora Soukupová a Věra Příkazská z Československého štátneho súboru piesní a tancov v Prahe. Nahrávka je z roku 1955.

Dirigent a kapelník Karel Vlach (1911-1986) sa narodil a zomrel v Prahe. V roku 1939 založil Orchester Karla Vlacha. Spievali s ním Sestry Allanovy, Arnošt Kavka, Inka Zemánková i Jiřina Salačová. Aranžérom Orchestra Karla Vlacha bol Fricek Weiss, ktorého vzorom bol Benny Goodman. Po vojne bol orchester obnovený a orientoval sa na zvuk podľa Glenna Millera.

Od roku 1947 mal Orchester Karla Vlacha angažmán v Divadle Voskovca a Wericha, kde sa zúčastňoval na obnovených predstaveniach Osvobozeného divadla, od roku 1954 pôsobil v Divadle ABC a od roku 1962 v Hudobnom divadle v Karlíně. Karel Vlach sa so svojím orchestrom zúčastnil na tvorbe filmov Andělský kabát a Stvoření světa.

Dlhé roky trvala jeho spolupráca s Bratislavskou lýrou a s mnohými slovenskými spevákmi. Orchester Karla Vlacha nahral v roku 1969 historicky prvý album slovenského interpreta populárnej hudby - bol to debutový album Marcely Laiferovej. Reláciu Stále mladý - stále tu v roku 1981 autorsky pripravil Mojmír Smékal k sedemdesiatke Karla Vlacha. Slovom sprevádzala Jela Lukešová.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Slovenský filmový ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame