Zadané pre šansón - Charles Aznavour

Zadané pre šansón - Charles Aznavour

Vo veku 94 rokov zomrel 1. októbra jeden z posledných predstaviteľov klasického francúzskeho šansónu Charles Aznavou. Tohto svetoznámeho speváka poznáme všetci z platní i z rozhlasového vysielania, ale mnohí máme v živej pamäti aj jeho koncert v bratislavskom Parku kultúry a oddychu v roku 1978. Ako spomienku na túto výnimočnú osobnosť uvádzame reláciu z cyklu Zadané pre šansón, ktorá mala premiéru v roku 1994 pri príležitosti Aznavourovej sedemdesiatky. Redakčne pripravil Pavel Dovala, zvuková spolupráca Zdenko Halamík a Marta Pelikánová. Slovom sprevádza autor Marián Minárik, recituje Vlado Minarovič.

Reláciu doplníme piesňami z repertoáru Charlesa Aznavoura v podaní slovenských interpretov. Najprv bude spievať Ivan Krajíček so sprievodom Tradicional Clubu, potom zahrá Orchester Vlada Hronca s vokálnou skupinou Bezinky.

Ľudová pieseň v spojení s poetickým slovom - to bola pravidelná súčasť vysielania bývalej Redakcie ľudovej hudby Slovenského rozhlasu. Časom sa ako samostatný typ relácie sformovali pokojné „posedenia" pri ľudovej hudbe, v ktorých sa striedali nahrávky folklóru s poetickými zamysleniami autorov i s recitáciou básní. Takéto relácie majstrovsky pripravovali najmä redaktorky Darina Laščiaková a Adriana Domanská. Autorom pásma Jeseň prišla, jeseň (1993) z cyklu Sobotná pohoda pri ľudovej hudbe je redaktor Jozef Petrík.

Cyklus Múzeum šlágrov začal pripravovať redaktor Marián Cseky v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu v roku 1995 a za viac ako desať rokov sa tu predstavila takmer stovka zástupcov populárnej hudby (Eugen Šváb, Alojz Čobej, Laco Homola, Pavol Janíček, Ján Greguš, Ladislav Škoda, skupina Jazdci, Ervín Kliment, Ján Čižmár, Milan Talaj, Vlastimil Grešo, Ivan Ondrejko, Robo Kazík, Marián Chupáč, Štefan Belák). Z historického hľadiska môžeme pokladať za najcennejšie tie relácie, v ktorých uvádzajú svoje piesne sami Bystričania. V roku 1995 bola hosťom v štúdiu speváčka Zuzka Kollárová.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR/AP]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame