OĽUN a jeho hostia - k jubileám Slujku, Peška, Domanského

OĽUN a jeho hostia - k jubileám Slujku, Peška, Domanského

Keď sa v roku 1976 v Redakcii ľudovej hudby bratislavského rozhlasu zrodila myšlienka založiť Orchester ľudových nástrojov (OĽUN), Ondrej Demo v spolupráci s ostatnými redaktormi a s externými spolupracovníkmi vypracoval koncepciu nového telesa. Osemdesiat percent jeho činnosti malo tvoriť nahrávanie v štúdiu a zvyšok verejné nahrávky a koncerty.

Tak vznikol aj koncertný cyklus OĽUN a jeho hostia. 21. októbra 1999 sa konal koncert venovaný životným jubileám skladateľa, dirigenta, zbormajstra a dlhoročného vedúceho Redakcie ľudovej hudby Slovenského rozhlasu Vladimíra Slujku, hráča na ľudových dychových hudobných nástrojoch Jozefa Pešku a skladateľa a redaktora Slovenského rozhlasu Hanuša Domanského.

Žiaľ, prví dvaja z vtedajších jubilantov už nie sú medzi nami, takže na nich môžeme len spomínať, tomu tretiemu, Hanušovi Domanskému, môžeme aj zagratulovať k jubileu, ktorého sa dožíva 1. marca. Zostrih koncertu, ktorého scenár napísali Angela Vargicová a Adriana Domanská, vysielal Slovenský rozhlas 6. novembra 1999. Slovom sprevádza Jozef Šimonovič.

                                           ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť reláciu Rozhlasové reminiscencie 75 (2001). Prvá časť patrí Tiborovi Grünnerovi (rozhlasový dramaturg, organizátor, textár a prekladateľ) a druhá Jozefovi Barinovi (jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského bigbítu). Autorsky pripravil a rozhovor s hosťami viedol Ali Brezovský.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame