Klenotnica ľudovej hudby - Veľkonočná šibačka a oblievačka (1980)

Klenotnica ľudovej hudby - Veľkonočná šibačka a oblievačka (1980)

Ondrej Demo sa vždy usiloval pripravovať cyklus Klenotnica ľudovej hudby v súlade s obradovým zvykoslovím počas kalendárneho roka. Poslucháči v meste i na dedinách mali možnosť hlbšie prežívať jednotlivé sviatky v duchu tradícií - či už pri rozhlasových prijímačoch, alebo aj oživovaním starých zvykov vo svojom prostredí. Svedectvom o tejto skutočnosti je výpoveď poslucháča na jednej z výročných besied Kruhu priateľov ľudovej hudby:

Pribehol ku mne sused a hovorí - prosím ťa, počúval si tú veľkonočnú Klenotnicu? Ja som taký nadšený, že už nemusím ísť ani polievať! "

Ak by to tak bolo naozaj, Klenotnica ľudovej hudby by sa vlastne obrátila proti svojmu vlastnému zámeru - tradície by neudržiavala a neoživovala, ale by ich prerušovala. Veríme, že časť cyklu s názvom Veľkonočná šibačka a oblievačka vás neodradí od toho, aby ste sa na Veľkonočný pondelok sami vybrali šibať a oblievať. V relácii, ktorá mala premiéru 7. apríla 1980, účinkovali členovia folklórnych skupín z Vajnôr, Selca, Žaškova, Liptovských Sliačov, Bacúcha a z Kračúnoviec. Slovom sprevádzal autor Ondrej Demo.

                                             ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť rozprávanie Alexandra Loveckého o veľkonočných zvykoch v Seredi v medzivojnovom období, ktoré nahral Ondrej Demo v roku 1962. Z cyklu Pesničky z pamätníka (2001) sme pripravili zostrih častí 104, 105 a 106, ktoré boli venované gramo platniam z roku 1959.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Miroslav Vojtek, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame