Láska okolo blúdi - s Gejzom Dusíkom (1972)

Láska okolo blúdi - s Gejzom Dusíkom (1972)

Pesničky Rodný môj kraj, Dedinka v údolí, Poprosme hviezdy a Marína patria k slovenským evergreenom, ktoré netreba osobitne predstavovať ani mladšej generácii. Tieto hity našich rodičov a starých rodičov doslova zľudoveli a často zaznejú aj na dnešných zábavách či svadbách. Vymenované piesne sú len niekoľkými ukážkami z tvorby neobyčajne úspešného autorského tandemu, hudobného skladateľa Gejzu Dusíka a textára Pavla Braxatorisa, ktorého osobnosť sme si vo vysielaní Pyramídy pripomenuli vo februári.

V roku 1938 mala premiéru ich prvá spoločná opereta Keď rozkvitne máj, z ktorej je aj pieseň Rodný môj kraj. A nasledovali ďalšie: Modrá ruža (1939), Tajomný prsteň (1944), Zlatá rybka (1954), Hrnčiarsky bál s Piesňou o rodnej zemi - Najkrajší kút (1956), Karneval na Rio Grande a Potulný spevák (1963), To by bola láska (1971).

V roku 1972, keď mal Gejza Dusík 65 rokov, Zdeněk Cón mu venoval reláciu a pomenoval ju podľa jednej skladateľovej piesne Láska okolo blúdi. Rozhovor so skladateľom Gejzom Dusíkom viedla Jela Lukešová.

                                                   ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť Klenotnicu ľudovej hudby - Z dolnooravskej obce Malatiná (1983). Účinkovali miestni speváci, muzikanti a rozprávači a folklórna skupina pod vedením Jozefa Palugu. Slovom sprevádzal autor Ondrej Demo, na výrobe spolupracoval zvukový majster František Bombík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame