Musica Slovaca folklorica - Ján Berky-Mrenica

Musica Slovaca folklorica - Ján Berky-Mrenica

Tento rok uplynulo 80 rokov od narodenia Jána Berkyho-Mrenicu. Virtuózny huslista a primáš sa stal legendou už za svojho života. Narodil sa v Očovej 11. mája 1939, zomrel 12. októbra 2008. Pochádzal z piatich detí a v detstve osirel. Ako učeň v Partizánskom si založil hudobnú skupinu. Bol výnimočný talent. Diaľkovo študoval u profesora Albína Vrteľa na bratislavskom konzervatóriu.

Ako koncertný majster pôsobil 32 rokov v SĽUK-u. V roku 1994 založil orchester Diabolské husle, v roku 1997 z neho odišiel pre zdravotné problémy. Spolupracoval s Janou Kocianovou, Františkom Zvaríkom, Paľom Gáborom, Martinom Babjakom, Grétou Švercelovou, Miroslavom Dvorským. Je autorom knihy spomienok Veselo s husličkami po svete a s dcérou Aninou napísal knihu Rómske piesne a múdre slová.

Jeho nahrávky vyšli za jeho života na dvanástich dlhohrajúcich platniach a štyroch cédečkách a jeho umenie často obdivovali aj rozhlasoví poslucháči a televízni diváci. Interpretáciou ľudových piesní preslávil Slovensko po celom svete. Bol mu udelený titul Zaslúžilý umelec a získal aj vyznamenania Posol Slovenska, Slovak Gold, Krištáľové krídlo a množstvo ďalších.

V roku 1998, keď pripravoval redaktor Samo Smetana cyklus Z tvorivej a interpretačnej dielne, nahral s Jánom Berkym-Mrenicom rozhovor, ktorý využil znovu v roku 2004 pri príprave hudobno-slovnej relácie Musica Slovaca folklorica. Na výrobe spolupracovali majstri zvuku Marta Pelikánová a František Bombík.

                                             ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť reláciu Zdenka Cóna Nestarnúce melódie Dušana Pálku (1979). Rozhovor so skladateľom populárnej hudby, oslavujúcim sedemdesiatku, viedla Jela Lukešová.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Miroslava Cibulková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame