Na posiedke so skladateľom Andrejom Lieskovským (1973)

Na posiedke so skladateľom Andrejom Lieskovským (1973)

Hudobný skladateľ Andrej Lieskovský sa narodil v roku 1913 v Hlohovci v učiteľskej rodine, ktorá sa neskôr presťahovala do Nitry. Otec a matka hrávali na klavíri, otec hrával aj na organe a naučil hrať aj syna. Ako gymnazista založil Andrej prvú kapelu, ktorá hrávala v Nitre v cukrárni. Po maturite študoval na Vyššej hudobnej škole a na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave.

Komponovať začal po roku 1945. Svoj skladateľský talent rozvinul v období swingu a latinskoamerických tancov. Medzi jeho swingové piesne patria Náladová láska, Len malú chvíľu, Na dobrú noc bozk ti dám a Skryl sa mesiac za obláčik. Latinskoamerické rytmy počuť v tituloch Môj manžel, Havana, Kamila, Don Juan. Pre svojho priateľa Janka Blahu skomponoval známu Záhorácku polku.

Od roku 1950 bol hudobným redaktorom bratislavského rozhlasu. Stál pri zrode tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave a pôsobil ako jeho umelecký vedúci. Jeho piesne spievali Melánia Olláryová, Gabriela Hermélyová, Bea Littmannová, Zuzka Lonská, Tatiana Hubinská, Oľga Szabová, Dušan Grúň, Zdeno Kratochvíl. Veľkým hitom sa v 70. rokoch stala pieseň Až bude pokosená tráva, ktorú spievala Eva Kostolányiová. V roku 2013 mu v jeho rodnom Hlohovci odhalili pamätnú tabuľu.

Reláciu Na posiedke so skladateľom Andrejom Lieskovským pripravil Zdeněk Cón v roku 1973 k umelcovej šesťdesiatke. Rozhovor s ním viedla Jela Lukešová.

                                            ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť tri časti z cyklu banskobystrického rozhlasu Pieseň v srdci zrodená (1985). Predstavia nám speváčky Helenu Žilinčíkovú z Papradna a Máriu Čokynová z Uble a gajdoša a znalca tohto nástroja, etnomuzikológa Bernarda Garaja z Nitry.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Šmotlák]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame