Folkfórum - archívne nahrávky Slnovratu (1979-84)

Folkfórum - archívne nahrávky Slnovratu (1979-84)

Žijeme v krajine, kde nie je bežné, aby gitarista sedel na chodníku obklopený náhodnými okoloidúcimi a hral svoje pesničky. Bežná však nie je ani scéna, kde gitarista hrá svoje pesničky koncertne. Bežné dokonca nie je ani to, že vôbec niekto z vlastnej iniciatívy a pre vlastné potešenie verejne niečo robí.

Spoločnosť, ktorá nás obklopuje, radujúc sa oficiálne zo svojich úspechov, smeruje neoficiálne k morálnemu i historickému krachu a jej občan žije schizofrenický, viactvárny život, ktorý najčastejšie smeruje k ľahostajnosti a skepse.

Za tohto stavu predstavujeme pre určitú skupinu ľudí akýsi zdroj optimizmu, pre ďalšiu stelesňujeme trápnu naivitu, a konečne, pre tú najmenšiu, no najmocnejšiu, predstavujeme akúsi potenciálnu hrozbu."

Toto sú slová, ktorými členovia folkového združenia Slnovrat zhodnotili svoju činnosť po prvom roku jestvovania a ktorými sa vlastne otvorene prihlásili k disentu. Ako sa to začalo?

V pivničnom, teda doslova „undergroundovom" klube U Rolanda na námestí 4. apríla v Bratislave sa 1. marca 1979 konal koncert piatich skladateľov, textárov a interpretov - Ivana Hoffmana, Miloša Janouška, Júliusa Kazimíra, Petra Michaloviča a Dušana Valúcha. Rozhodli sa, že budú koncertovať pravidelne, a vytvorili „voľné združenie pesničkárov" s názvom Slnovrat.

Na treťom koncerte sa k združeniu pridal Pavel Malovič, v roku 1982 Karol Svozil a o rok neskôr Martin Mašek. Členovia združenia koncertovali a zúčastňovali sa na festivaloch po celom Československu. So Slnovratom spolupracovali aj Fedor Frešo, Zuzana Homolová a Milan Tedla. V roku 1985 bol Slnovrat oficiálne rozpustený, ale v skutočnosti sa jeho aktivity objavujú v rôznej podobe sporadicky až do súčasnosti.

Združeniu Slnovrat, ale aj tomu, čo bolo pred ním, venovala Soňa Horňáková hudobno-slovnú reláciu Folkfórum (2018).

                                          ---------

V tematickom bloku populárnej hudby k 30. výročiu Nežnej revolúcie si môžete ďalej vypočuť pásmo Šansón (2012), zostavené z najstarších nahrávok Marty Kubišovej, a reláciu Neoblomná revolta Karla Kryla (2015), v ktorom Soňa Horňáková priblíži posledný album najvýznamnejšieho predstaviteľa československého protestsongu Monology (1992).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: www.slnovrat.eu]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame