S Kamilom Peterajom o Marike Gombitovej a Bratislavskej lýre

S Kamilom Peterajom o Marike Gombitovej a Bratislavskej lýre

Speváčku Mariku Gombitovú mnohí označujú za nekorunovanú kráľovnú slovenskej populárnej hudby. Trikrát získala strieborného a dvakrát bronzového Zlatého slávika, dvakrát zlatého Slovenského slávika, päťkrát strieborného a dva razy bronzového Slávika a množstvo ďalších ocenení, medzi inými Speváčka storočia a Žena 21. storočia. Pribinov kríž prvej triedy jej bol udelený v roku 2018.

Jej pieseň Vyznanie  zvíťazila v ankete Hit storočia a medzi sto najlepších slovenských albumov bolo zaradených všetkých deväť jej platní. Marika Gombitová nahrala 234 piesní, 64 z nich sama zložila. Je známe, že už od začiatku kariéry mala šťastie na kvalitné autorské zázemie. Spolupracovala s Jánom Lehotským, Pavlom Hammelom či Mariánom Vargom. Najmä dlhoročnou spoločnou tvorbou a priateľstvom s básnikom a textárom Kamilom Peterajom vznikol jej osobný štýl, v ktorom sa rock a pop spája so šansónom a poéziou.

A práve Kamila Peteraja si pozval do štúdia na rozhovor Martin Jurčo, keď v roku 2015 pripravoval reláciu Marika Gombitová trochu inak s podtitulom Speváčka naživo na festivale Bratislavská lýra.

                                          ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť reláciu Túto hudbu mám rád (2009). Rozhovor s jubilantkou Hankou Hulejovou, populárnou speváčkou ľudových piesní z Dolného Liptova, viedol Vlado Franc.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Miroslava Cibulková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame