Klenotnica ľudovej hudby - Zimné obdobie a krstiny v obci Lekárovce

Klenotnica ľudovej hudby - Zimné obdobie a krstiny v obci Lekárovce

Prvou nedeľou po Troch kráľoch sa končí vianočné obdobie a až do posledného fašiangu je čas na pracovné i veselé zimné posiedky. Najveselšie bývalo na nedeľných priadkach, na ktoré prichádzali mládenci, rovnako ako v ďalšie dni, keď sa na priadkach nepracovalo. Najbujarejšie bývali tie, na ktoré prišli fašiangovníci. Ale fašiangom venujeme niektorý z ďalších blokov Rádia Pyramída.

Dnes zájdeme do obce Lekárovce, ktorá leží na rieke Uh a jej chotár hraničí s Ukrajinou. Neprekvapí nás, že tunajšie východoslovenské nárečie obsahuje aj prvky rusínskej reči, a je zaujímavé a príjemné započúvať sa do tunajšieho rozprávania. Folklórna skupina Pajtaški nás presvedčí, že dobrá zábava môže byť aj pri harmonike, teda bez sláčikovej hudby, ktorá tu napokon zrejme ani nemala tradíciu.

Najprv sa dozvieme o tom, že priadky bývali aj vhodnou príležitosťou na dohovorenie sobáša. A potom sa vyberieme na krstiny. Pravdaže, tie sa konajú po celý rok, rovnako ako sa celý rok rodia deti. Ale deti, ktoré sa narodia v tomto období, sú plodmi jarnej lásky. Reláciu Klenotnica ľudovej hudby - Zimné obdobie a krstiny vo zvykosloví v obci Lekárovce pripravil Milan Rendoš z košického štúdia Slovenského rozhlasu.

                                            ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť Kroniku populárnej hudby, ktorú v roku 2000 venovala Gabriela Hermélyová spomienkam na hudobného skladateľa, dirigenta a fagotistu Vieroslava Matušíka. Do štúdia si pozvala jeho spolupracovníkov a priateľov Pavla Zajáčka, Pavla Zelenaya a Aliho Brezovského.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: www.pajtaski.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame