Ľuba Pavlovičová-Baková: Keď fašiangy, tak aj svadba (1982)

Ľuba Pavlovičová-Baková: Keď fašiangy, tak aj svadba (1982)

Keď sa v roku 1952 stala Ľuba Pavlovičová-Baková redaktorkou Redakcie ľudovej hudby, začala spolupracovať na výskumoch autentického folklóru, ktoré viedol Pavol Tonkovič. Zo získaného materiálu pripravovala relácie, ktoré môžeme pokladať za predchodkyne neskoršieho cyklu Klenotnice ľudovej hudby: Obrázky z dedín, Dedina hrá a spieva, Spevy domova a Zem spieva.

Keď sa v roku 1955 stal Pavol Tonkovič umeleckým vedúcim a dirigentom súboru ĽUT, Ľuba Pavlovičová-Baková s ním začala úzko spolupracovať organizačne aj ako vedúca speváckej skupiny. V rozhlasovom archíve sa zachovalo viacero nahrávok, na ktorých vyniká jej sólový spev.

V roku 1967 pripravila rozhlasové pásmo o svadbe v Horných Plachtinciach pod názvom Hoj, vienok, hoj, zeľení, brľiengoví... Podobnú tému spracovala aj v roku 1982 v dramatizovanom pásme Keď fašiangy, tak aj svadba. Účinkujú Terézia Kronerová, Ondriš Jariabek, Jozef Šimonovič, Dušan Tarageľ, Viera Topinková, Eva Večerová, Ján Valentík a Július Paluš. Folklórny súbor vedie Alojz Špaček, režírovala Viola Muránska.

                                            ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť Klenotnicu ľudovej hudby venovanú Kúdeľnej izbe vo Východnej, ktorú pripravili Ondrej Demo a Ján Majerčík v roku 1969. A pri príležitosti 40. výročia úmrtia textára Pavla Braxatorisa odvysielame reláciu Pavla Zelenaya Najkrajšia spomienka (1999).

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame