Na posiedke so zaslúžilou umelkyňou Gizelou Veclovou (1978)

Na posiedke so zaslúžilou umelkyňou Gizelou Veclovou (1978)

V januári uplynul rok od úmrtia našej prvej muzikálovej hviezdy - speváčky a herečky Gizely Veclovej. Narodila sa 1. mája 1923 v Bratislave. Operný spev študovala na Štátnom konzervatóriu. Jej pedagógmi boli tiež Eugen Suchoň a Ján Cikker. Už za vojny ako študentka konzervatória začala účinkovať v SND v operách i v operetách.

Vďaka výraznému talentu a neodolateľnému javiskovému šarmu sa čoskoro stala dominantnou postavou súboru. Predstavila sa ako Violetta v Traviate, Giulietta v Hoffmannových rozprávkach, Marienka v Predanej neveste, Rosina v Barbierovi zo Sevilly, Amélia v Maškarnom bále.

Príchodom na bratislavskú Novú scénu, kde sa dostala do kontaktu s moderným hudobným divadlom, sa začalo umelecky najvýznamnejšie obdobie jej kariéry. Bola nezabudnuteľnou Pani Higginsovou v My Fair Lady, Golde vo Fidlikantovi na streche, Hortenzia v Zorbovi. Najviac ju však preslávila Dolly Leviová v muzikáli Hello, Dolly! Zahrala si aj v činohre a vo filme (Zmluva s diablom, Medená veža, Páni sa zabávajú, Skrytý prameň). 

Často účinkovala v televíznych inscenáciách a programoch i v rozhlase. Veľké úspechy zožala v rokoch 1981 a 1982 na turné v Nemeckej spolkovej republike. V roku 1969 jej bol udelený titul Zaslúžilá umelkyňa. Relácia Zdenka Cóna Na posiedke so zaslúžilou umelkyňou Gizelou Veclovou vznikla v roku 1978. Rozhovor viedla Hana Kostolanská.

                                               ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť zostrih fašiangového koncertu OĽUN (Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu), ktorý sa konal vo februári 2006. Sóla spievali Slávka Horváthová, Katka Töröková a Vlado Dobrík, OĽUN viedol Miroslav Dudík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Šmotlák, Archív HC]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame