Andrej Reiner: Šanca

Andrej Reiner: Šanca

 Významný rozhlasový tvorca, spisovateľ, lekár a manažér Andrej Reiner sa narodil 22. júna 1951 a žiaľ predčasne a tragicky zahynul 30. mája 2007. Bol nesmierne činorodý. Písal humoristicko-satirické scénky a fejtóny do populárnych rozhlasových Variácií, jeho scénky nechýbali ani v rozhlasových silvestrovských zábavných programoch, napísal množstvo humoristicko-satirických pásem, tri roky autorsky pripravoval a moderoval pravidelný cyklus rozhlasových kabaretov Diagnózy, je autorom viacerých rozhlasových hier.

Tri desaťročia patril ku kmeňovým autorom Redakcie zábavných žánrov a získal niekoľko cien na Festivaloch rozhlasového humoru a satiry. Niektoré jeho práce boli preložené do iných jazykov a uvádzali ich v zahraničí. Napísal asi desiatku kníh, okrem iných aj román Môj život s duchmi. Široká verejnosť ho poznala ako autora a moderátora zdravotníckej relácie Fonendoskop, ktorú najprv vysielala Slovenská televízia a neskôr Slovenský rozhlas.

Andrej Reiner je aj autorom viacerých rozhlasových hier. Vybrali sme hru pre mládež Šanca. V roku 1983 ju naštudovala a nahrala režisérka Olívia Binderová. Účinkovali: Dušan Jamrich, Emília Vášaryová, Ľubo Roman, Ctibor Filčík, Karol Machata, Zuzana Kocúriková, Viera Richterová, Zoro Laurinc, Magda Paveleková a Nataša Kulíšková.

V literárno-dramatickom bloku si môžete tiež vypočuť rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Oscara Wildea Salome (1970), o ktorej sa viac dočítate v rubrike Tip na týždeň.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame