Daniela Kapitáňová: Afrika

Daniela Kapitáňová: Afrika

Daniela Kapitáňová sa narodila v Komárne. Vyštudovala divadelnú réžiu na DAMU v Prahe. V súčasnosti pracuje v Slovenskom rozhlase ako literárna redaktorka a prednáša kreatívne písanie na univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Pravidelne uverejňuje fejtóny v denníkoch SME a Pravda; venuje sa aj teórii detektívneho žánru. V týchto dňoch oslavuje okrúhle jubileum. Z jej tvorby pre rozhlas sme vybrali mysterióznu poviedku Afrika z cyklu Zimomriavky na piatok (2007). Interpretuje Marián Geišberg.

Jozef Šajgal debutoval ako rozhlasový autor v roku 1965 hrou Minúty v mrakoch. V ďalších hrách Voľná cesta, Sólo pre klavír, Tiene noci a ďalších sa venoval etickým problémom. Tematikou SNP sa zaoberal v hrách Tma, Snúbenci, Tak hovor otec. Pre mládež napísal hry Kone a koníčky, Ohňostroj, Klietka a iné. Je autorom televíznej hry Najvyšší trest a spoluautor šesťdielneho televízneho seriálu o SNP Naši synovia. V týchto dňoch sa Jozef Šajgal dožíva 85 rokov. Pri tejto príležitosti vysielame jeho hru Réžiu mal Osvald Zahradník, účinkujú Andrej Mojžiš, Klára Dubovicová, Ivan Macho a Zlatica Gillová. Premiéru mala 30. Júna 1967.

O rozhlasovej hre S pravidelným odletom (1980) autorskej dvojice Ondrej Sliacky a Eugen Gindl sa viac dočítate v rubrike Tip an týždeň.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame