Peter Holka: Jazva

Peter Holka: Jazva

Peter Holka patrí k najúspešnejším a najplodnejším slovenským autorom. Je jedným z mála autorov, ktorý vie rovnako brilantne napísať knižku pre deti aj román pre dospelých. Knižne debutoval v roku 1983 novelou Ústie Riečok. Ďalej vydal: Leto na furmanskom koni, Piráti z Marka Twaina, V košeli zo žihľavy (rozhovory s Vladimírom Mináčom), Normálny cvok, Smrť, na ktorú sa čakalo, Láska prebýva na Kilimandžáre.

Peter Holka, ktorý oslávi v týchto dňoch svoje 66. narodeniny, pracoval ako novinár vo viacerých redakciách, bol šéfredaktorom Literárneho týždenníka a od roku 2001 pôsobil ako redaktor v Literárnej redakcii Slovenského rozhlasu.

Základnou charakteristikou Holkovej prózy je dynamická fabula a dejovo príťažlivý príbeh. Ako profesionálny novinár má zmysel pre skratku, charakteristický detail a znalosť mnohých atraktívnych prostredí. Časť svojej tvorby adresoval mládeži. Svoje príbehy neidealizuje, s naturalistickou drsnosťou poukazuje na okolnosti a vlastnosti, ktoré často krivia charakter mladých ľudí, no súčasne jeho diela vyzývajú mladých ľudí, aby sa nevzdávali svojich skrytých túžob, seba samého a aby o ne bojovali. Z Holkovej rozhlasovej dramatickej tvorby sme vybrali hru pre deti Jazva (1992).

Ivan Teren bol rozhlasový a televízny režisér, zakladateľ televíznej filmovej tvorby, scenárista, dramaturg a básnik. Narodil sa 31. augusta 1921 v Slatinke nad Bebravou. V roku 1948 absolvoval štúdium filozofie a slovenčiny na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. V rozhlase sa uviedol v roku 1942 dramatizáciou Poničanovho Divného Janka.

Počas SNP pôsobil v Slobodnom slovenskom vysielači v Banskej Bystrici ako hlásateľ a redaktor. Pracoval ako šéfrežisér Československého rozhlasu v Bratislave, šéf umeleckých programov, vedúci Televíznej filmovej tvorby a režisér Československej televízie v Bratislave. Režíroval literárne pásma, rozhlasové hry a adaptácie divadelných hier. V televízii naštudoval v roku 1957 jednu z prvých bratislavských televíznych inscenácií Za celoživotné dielo získal filmovú cenu Igric (2007).

Ivana Terena poznačila skúsenosť zo Slovenského národného povstania. Mal 23 rokov a za sebou prvé literárne pokusy. V tom pohnutom čase redigoval odbojový časopis Mor ho! a jeho básne doputovali až do Londýna. V exilovom časopise Nové časy ich uverejnil Vladimír Clementis. V rozhlasovom archíve sme našli jeho básne pod názvom Verše mladosti. Recituje Ľubo Roman.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame