Michal Miloslav Hodža: Matora

Michal Miloslav Hodža: Matora

Pod vrchmi Veľkej Fatry, na turčianskej strane ležia počtom obyvateľov malé, ale významom veľké obce: Mošovce a Rakša. V Mošovciach sa narodil Ján Kollár, najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného obrodenia, autor idey slovanskej vzájomnosti, a v Rakši Michal Miloslav Hodža, jazykovedec, evanjelický kňaz, organizátor národného hnutia a spolu so Štúrom a Hurbanom kodifikátor spisovnej slovenčiny. Bol iniciátorom Slovenského prestolného prosbopisu, zakladal vydavateľského spolku Tatrín a v revolučných meruôsmych rokoch bol signatárom Žiadostí slovenského národa a organizátorom povstania.       

Hodžovej tvorbe sme dodnes veľa dlžní, len nedávno vyšla jeho básnická skladba Matora. Má neuveriteľných 20 400 veršov a Hodža ju písal päť rokov. Kritika ju považuje za dôležité ohnivko slovenského romantizmu, za dielo, ktorým vrcholí slovenský romantický mesianizmus. O tejto výnimočnej skladbe, ktorá vychádza celá až po 150 rokoch, málokto vie. Zvláštny názov „matora“ vysvetľuje autor ako potomstvo po materi, „rodina po materi“. Hodžov jazyk je pokusom ponoriť sa do pravrstiev reči a tak nájsť archetyp slovenského myslenia a odhaliť podstatu národného údelu, dejín a bytia i vedomia.           

Pripomeňme si 205. výročie narodenia Michala Miloslava Hodžu, tejto významnej osobnosti našich národných dejín, úryvkom z Matory. Recituje Alfréd Swan.   

Marína Čeretková-Gallová v týchto dňoch oslávi krásne životné jubileum - 85 rokov. Z jej autorskej dielne vyberáme hru pre mládež Panenka menom Helena (1983). Autorka poukazuje na to, že mladí ľudia nie sú cynickí, bezcitní a ľahostajní, ako sa navonok niekedy javia.

Hlavná hrdinka je až precitlivená, citovo naviazaná na matku a neskôr na chlapca. Prebúdzajúci sa vzťah Štefana a Helenky je plný komplikovaných duševných a citových stavov oboch mladých ľudí. Ale hra sa venuje aj vzťahu dospievajúcich detí k rodičom a zdôrazňuje, že ľúbostný cit nevytláča pozitívny vzťah k rodičom, ba v kritických situáciách dokáže ustúpiť do pozadia. V réžii Evy Galandovej účinkovali Táňa Hrivnáková, Ľubo Roman, Anton Mrvečka, Vlado Muller, Stano Dančiak, Vlado Kostovič. 
                                                
Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame