Osvald Zahradník: Objednávka

Osvald Zahradník: Objednávka

Osvald Zahradník začínal v rozhlase, v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu. Potom prišlo obdobie, keď vstúpil mnohými svojimi divadelnými hrami na javisko SND a súčasne na javiská takmer všetkých slovenských profesionálnych divadiel, ba aj na viacero českých a zahraničných scén. Ale rozhlasu zostal verný aj naďalej. Okrem mnohých rozhlasových hier sa podieľal aj na príprave viacerých častí rozhlasového seriálu Králikovci.

Zahradník spontánnou obhajobou elementárnych ľudských hodnôt, upriamením sa na vnútorný svet jednoduchého, obyčajného človeka kládol dôraz na humanistické posolstvo. Pri príležitosti 84. narodenín tohto významného dramatika uvádzame jeho rozhlasovú hru Objednávka z roku 1998. V réžii Viery Weidlerovej účinkovali: Emil Horváth, Leopold Haverl, Vladimír Černý, František Kovár, Oľga Šalagová, Helena Geregová a Soňa Ulická.

V literárno-dramatickom bloku si môžete tiež vypočuť rozhlasovú hru pre mládež Viliama Klimáčka Denník nežnej (1999), o ktorej sa viac dočítate v rubrike Tip na týždeň.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame