Rudolf Jašík: Námestie svätej Alžbety

Rudolf Jašík: Námestie svätej Alžbety

V literárno-dramatickom bloku si pripomíname nedožitých 97 rokov Rudolfa Jašíka. Jeho životný príbeh bol skutočne hektický. V januári roku 1940 ho v Trenčíne uväznili na 5 mesiacov za ilegálne šírenie letákov. Po prepustení narukoval k delostreleckému pluku v Ružomberku a bojoval na ukrajinskom fronte. Pred odsúdením za sabotáž (ničenie diel a iného vojenského materiálu) ho zachránila amnestia. Pokúsil sa o prechod do sovietskeho zajatia, no napokon sa chorý vrátil. Potom ho odvelili na Kaukaz. Za protivojnové a protifašistické názory ho degradovali a odsúdili do vojenského väzenia. V roku 1944 bol prepustený z armády a pridal sa k partizánom. Po oslobodení pracoval v štátnej správe, ale aj ako novinár a kultúrny pracovník viacerých regionálnych inštitúcií. Zomrel náhle 30. júla 1960 v Bratislave na komplikácie po operácii žalúdka. Pochovaný je v Partizánskom.

Jeho najznámejší román Námestie svätej Alžbety rozpráva o láske chudobného chlapca k mladému židovskému dievčaťu, ktoré zahynie guľkou nemeckého fašistu. Príbeh Igora a Evy je príbehom veľkej lásky, ktorá stroskotá na zlobe sveta. Jašík videl problematiku tzv. židovskej otázky v širších súvislostiach. Autor zobrazuje mestečko plasticky so všetkými sociálnymi vrstvami - bohatí židovskí majitelia obchodov, ktorým majetky arizovali, drobní židovskí i nežidovskí živnostníci a remeselníci, chudoba, ktorá vyhľadáva príležitostné práce, malomestská spodina - prostitútky a ich pasáci, zlodeji a podvodníci, ktorí udávajú nevinných. Román sa volá podľa námestia, kde stojí Kostol svätej Alžbety, pod ktorého vežou sa dvaja mladí ľudia stretávali.

V roku 1960 pripravil Ján Pavlec dramatizáciu tohto významného literárneho diela a režisér Milan Semík hru naštudoval a nahral s našou vtedajšou hereckou elitou: Karol Machara, Eva Poláková, Viera Bálinthová, Jozef Kroner, Andrej Bagár, Ctibor Filčík, František Dibarbora, Eva Krížiková, Ladislav Chudík, Jozef Budský, Ján Jamnický.

V týchto dňoch oslavuje náš bývalý kolega Jozef Lenhart 66 rokov. Z pôvodného povolania historika umenia pozvoľna prešiel k tvorcovi umenia. Vytvoril dramatické diela rôznych žánrov od monodrámy až k muzikálu. Trnavské divadlo predstavilo jeho Amoriádu alebo Slovenský dekameron. Je autorom scenára filmu Zlatý chlieb, ktorý vznikol na motívy rozprávky Pavla Dobšinského a divadelnej hry Frau Mozart. Mnohé z jeho diel boli ocenené na festivaloch pôvodnej slovenskej rozhlasovej dramatickej tvorby v Piešťanoch, ale aj v zahraničí.

Jozef Lenhart sa vo svojich rozhlasových hrách pre mládež venuje historickým témam. Rozprávková hra Povesť o prešporskom Rolandovi mala premiéru na Vianoce v roku 1991. Odborná kritika ocenila jeho znalosti dobových reálií a schopnosť vymyslieť zaujímavý príbeh. Vyzdvihla poznávaciu či skôr vzdelávaciu rovinu hry, ďalej citovú zložku, ktorá zvyšuje zdravý lokálpatriotizmus a napokon aj estetickú úroveň zaujímavého príbehu. V réžii Vladimíra Ruska mladšieho účinkovali: Július Vašek, Anna Šišková, Zuzana Frenglová, Zdena Studénková, Helena Geregová, Boris Farkaš a Bronislav Križan.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame