Elena Antalová: Con te partiro (S tebou odídem)

Elena Antalová: Con te partiro (S tebou odídem)

Výročie narodenia dramatičky Eleny Antalovej si pripomenieme uvedením jej rozhlasovej hry Con te partiro (S tebou odídem). Toto dielo možno interpretovať dvojako. Ako výpoveď osamelej ženy o jej citovom svete alebo ako výpoveď o vstupe novej ideológie do života jednej spoločnosti. Antalová dáva najavo jemne a inteligentne, ale zároveň veľmi dôrazne, ako ničil komunistický systém inteligenciu a reprezentatívnejšiu časť ľudí každého národa, kde sa udomácnil.

Režisér Róbert Horňák obsadil do úlohy osamelej ženy Zuzanu Kronerovú, ktorá sa vyhla štylizovanému výrazu a svojou zdanlivou hrubosťou zakryla vnútornú bezmocnosť a hĺbku tragédie jednej ľudskej osobnosti. Ďalej účinkujú: Viera Strnisková, Anna Šišková, Marián Geišberg, Richard Stanke, Szidi Tobias, Tomáš Sloboda, Martin Mňahončák a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2000.

V týchto dňoch si pripomíname 85. narodeniny prozaika, dramatika a autora literatúry pre deti a mládež Antona Hykischa. V čase svojho rozhlasového pôsobenia napísal teoretickú úvahu Zvuk ako umelecký výrazový prostriedok a v roku 1966 prekvapil v poetickej hre Praskanie novátorským prístupom ku „hre hlasov".

Hlavnou ženskou postava je matka. Jej hlasom je symbolické praskanie a dva hlasy - matka krehká, vo vzťahu k dieťaťu, a matka v situáciách spoločenských, trochu tvrdšia. Tieto dva rozdielne hlasy majú naznačiť premenlivosť a nestálosť ľudských spomienok. Hlavnou mužskou osobou je On, čiže autor, hlavný rozprávač. Ostatné hlasy sú už konkretizované.

V réžii Eleny Bauerovej účinkovali: Viera Strnisková, Viera Topinková, Leopold Haverl, Slávo Drozd, František Kovár, Erika Bauerová, Štefan Drobný, Hana Kostolanská, Štefan Dobrovodský, Júlia Čunderlíková, Andrej Nemčok, Darina Vašíčková, Vlado Minarovič. Hru uviedli tiež rozhlasy vo vtedajšej NSR, v Dánsku, Švajčiarsku a Belgicku.

Od narodenia básnika, prekladateľa a literárneho vedca Viliama Turčányho uplynulo už 89 rokov. Takto ho charakterizoval Milan Rúfus: „Turčány nie je nijaký skostnatený tradicionalista, ale ako perfektný znalec slovenskej - a nielen slovenskej - básnickej tradície, všetky jej výdobytky a tajomstvá zapája do vyjadrenia myšlienok, citov a pocitov súčasného človeka. A sú to myšlienky a city hlboké, pravdivé a opravdivé." Majstra Turčányho si pripomenieme v relácii z roku 1974 Básnik s poéziou, ktorú má rád.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame