Andrej Reiner: Prvý album

Andrej Reiner: Prvý album

Pred desiatimi rokmi 30. mája 2007 predčasne a tragicky zahynul významný rozhlasový tvorca, spisovateľ, lekár a manažér Andrej Reiner. Bol nesmierne činorodý. Písal humoristicko-satirické scénky a fejtóny do populárnych rozhlasových zábavných programov, napísal množstvo humoristicko-satirických pásem, tri roky autorsky pripravoval a moderoval pravidelný cyklus rozhlasových kabaretov Diagnózy. Napísal desiatku kníh (román Môj život s duchmi) a viacero rozhlasových hier.

Pre staršiu mládež napísal hru Prvý album, za ktorú získal v roku 1981 na Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch Cenu za debut. Naštudoval a nahral ju režisér Jozef Dánai, ktorého nedožité 96. narodeniny si v týchto dňoch pripomíname. Účinkovali: Ľubo Roman, Jarmila Koleničová, Katarína Orbanová, Pavol Mikulík, Peter Mišík, Monika Paššová, Maroš Dánai, Pavol Lazan, Táňa Kučeráková, Elena Rampáková, Eva Dulková, Jela Lukešová.

V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. V tomto štúdiu pracoval ako redaktor básnik Mikuláš Kováč, ktorý nás pred 25. rokmi navždy opustil. O význame poézie v našom živote povedal:

„...Nechápme poéziu len ako báseň, len ako produkt ľudského ducha, ale snažme sa ju vydolovať zo všetkých dostupných slojov - poéziou, resp. zážitkom z nej môže byť aj strom, potok, pes, mačka, kanárik, orosené strechy horiace pri východe slnka, dobrý, čistý a múdry rozhovor s priateľom, pomoc susedovi pri sťahovaní vína alebo pri oprave vodovodného kohútika, napríklad, skrátka hocičo, čo nás poteší, humanizuje, vyvoláva pocity spolupatričnosti k ľudskému rodu, všetko, čo na človeka zapôsobí a čímsi neurčitým, ale predsa len krásnym naplní jeho dušu."

Báseň Mikuláša Kováča Stena (1970) recituje Michal Dočolomanský.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame