Jozef Buchanec: Proščava (1956)

Jozef Buchanec: Proščava (1956)

V tomto roku si pripomíname 90. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Košíc. V košickom rozhlasovom štúdiu nahral v roku 1956 režisér Alexander Kautnik hru Jozefa Buchanca Proščava. Dráma zo života východoslovenského ľudu sa odohráva v roku 1831, v čase Východoslovenského roľníckeho povstania v Zámutove pri Humennom.

Dramaturgička Hana Rodová - Kolbašská, ktorá túto hru zaradila na Rádio Pyramída, zdôrazňuje, že nás čaká nielen návrat do tých dávnych čias, ale aj akési obzretie sa za viac ako polstoročím rozhlasovej tvorivej práce. Veď stačí ak spomenieme mená režiséra Alexandra Kautnika či dramaturga Jána Skalku. V hlavných úlohách si budete môcť vypočuť Jána Bzdúcha, Júliu Čunderlíkovú, Elenu Volkovú, Jozefa Hodorovského a ďalších.

V týchto dňoch si pripomenieme významné jubileum skvelej herečky - 90. narodeniny Márie Kráľovičovej. Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postáv a ešte dva razy toľko v rozhlase. Keď mala osemdesiat, venovalo jej SND hru Táne Kusej S Mamou (za postavu Terézie Klimovej bola navrhnutá na ocenenie Dosky) a zahrala si tiež hlavnú úlohu v hre „oscarového" dramatika Richarda Harwooda Kvarteto.

Mária Kráľovičová je prvou slovenskou televíznou herečkou a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch: v roku 1958 na Expo v Bruseli v réžii Alfreda Radoka, v Montreale, Havane, Hanoji, Jeruzaleme... A vďaka rozhlasovému archívu si môžeme priblížiť obdobie, keď sa venovala najmä recitácii a nielen slovenskej poézie. Okrem Sládkoviča a Kráľa, recitovala Préverta i Shakespeara. O svojom vzťahu k poézii sa vyznala v roku 1964 redaktorke Márii Terenovej v relácii Moji najmilší.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame