Ján Papp: Niekto sa narodí v žite

Ján Papp: Niekto sa narodí v žite

Pri príležitosti 60. výročia začiatku rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice pre vás redaktorka Marcela Čížová vybrala rozhlasovú hru Jána Pappa Niekto sa narodí v žite (1994). V réžii Ladislava Hyžu účinkujú: Vladimír Černý, Gita Mazalová, Eva Gašparová a Ľuba Krkošková.

Ján Papp vstúpil do literárneho diania začiatkom 50. rokov, najskôr publikoval krátke prózy a básne v časopisoch. Knižne debutoval až koncom 60. rokov novelou Kára plna bolesti. Potom napísal zbierku poviedok Kamenný anjelik, román Pieseň pre hluchých, poviedkovú knihu Žeravý uhlík, rozsiahly román Miluj čas, ktorý príde a zbierku poviedok Šťastie. Je autorom desiatky rozhlasových hier a medzi nimi je aj hra Niekto sa narodí v žite - komorný príbeh o úpornom hľadaní šťastia, ktorý napísal na motívy jednej zo svojich poviedok.

Dušan Široký oslávi v týchto dňoch 85. narodeniny. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1961 hrou pre mládež Skúška dospelosti. Odvtedy napísal množstvo hier pre mládež i pre dospelých. Za hru Dvere dokorán (1975) získal 1. cenu v celoštátnej prehliadke rozhlasových hier. Na podklade tejto hry vznikol aj film, ktorý bol v roku 1979 ocenený hlavnou cenou na Medzinárodnom filmovom festivale v Lubline.

Rozpráva príbeh o mladom vysokoškolákovi, ktorý pri dopravnej nehode stratil oboch rodičov a postupne nachádza vnútornú rovnováhu za pomoci priateľov. V réžii Imricha Jenču účinkujú: Dušan Jamrich, Ľubo Roman, Anton Mrvečka, Viera Topinková, Vladimír Durdík, Eva Kvietiková, Božidara Turzonovová, Dušan Zimen, Vladimír Minarovič, Hana Kostolanská, Eduard Bindas, Hana Meličková, Michal Príbus, Július Paluš, Gustáv Legéň a ďalší.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame