Nepriamy prenos - satira o pomeroch po 17.novembri

Nepriamy prenos - satira o pomeroch po 17.novembri

V tomto roku si pripomíname 90. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Košíc a pri tejto príležitosti vybrala dramaturgička Hana Kolbašská Rodová hru Jána Petríka Nepriamy prenos (1993). Táto rozhlasová satira je ponorom do spoločensko-politických pomerov krátko po Nežnej revolúcii. Zachytáva vybavovanie si pocitových i myšlienkových rozporov samých so sebou i s tými druhými v procese politických zmien. V réžii Mariána Kleisa ml. účinkujú: Róbert Šudík, Peter Macko, Jozef Stražan, Táňa Radeva a Viliam Rozboril.

Nedožité 90. narodeniny spisovateľa Andreja Chudobu si pripomenieme rozhlasovou adaptáciou poviedky Zbohom, Cyrano. V našej literatúre má Chudoba osobitné miesto. Je považovaný za posledného predstaviteľa slovenskej lyrizovanej prózy. Na rozdiel od svojich predchodcov postupne sa odpútaval od romantizujúcej baladickosti či presily lyrickosti a obrazotvornosti svojho básnického debutu Letokruh srdca a dvojnovely Kde pijú dúhy. Prikláňal sa k modernému psychologickému realizmu, zachovávajúc si svoj lyrický naturel, citlivé vnímanie prírody a magického čara ženy a ženstva.

Dezilúziou, rozchodom a smrťou sa končí väčšina poviedok v zbierke Zbohom, Cyrano. Rovnomennú poviedku z roku 1973 upravil Andrej Chudoba aj pre rozhlas. V roku 1986 ju naštudovala a nahrala režisérka Ria Paldiová. Účinkujú: Igor Kováč, Anna Tyralová, Helena Geregová, Július Vašek, Ivan Krivosudský, Slávo Záhradník, Terézia Kronerová, Vladimír Minarovič, Olívia Binderová, Vladimír Obšil, Milan Bartošek, Marián Zednikovič.

Začiatkom decembra pred 98. rokmi sa narodil v Turzovke spisovateľ Rudolf Jašík. Za účasť v odboji na Kysuciach ho v roku 1940 zatkli a väznili v Čadci a Trenčíne. Potom ho odvelili na ukrajinský front, neskôr na Kaukaz. Za protivojnové zmýšľanie ho väznili v posádkovej väznici a degradovali z desiatnika na vojaka. Po demobilizovaní v marci 1944 vstúpil do kysuckého partizánskeho oddielu.

V roku 1959 sa začal zamýšľať nad trilógiou o Slovenskom národnom povstaní, ktorá mala zavŕšiť jeho tvorbu s témou protifašistického odboja. Dielo nedokončil, zomrel náhle 30. júla 1960 v Bratislave na pooperačné komplikácie. V roku 1961 vyšiel posmrtne prvý diel a časť druhého pod názvom Mŕtvi nespievajú. Je to moderná a realisticky koncipovaná freska o pomeroch na Slovensku v období 2. svetovej vojny až do vypuknutia povstania. Kapitolu Človek s peknými ústami (1970) z nedokončeného románu Rudolfa Jašíka o SNP číta Imrich Jenča.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame