Ernest Weidler: Dovidenia, Ján

Ernest Weidler: Dovidenia, Ján

Publicista a redaktor Ernest Weidler patril k nezabudnuteľným rozhlasovým osobnostiam. Na Rádiu Pyramída si pripomenieme jeho 85. nedožité narodeniny. V 60. rokoch ho poznali masy vďaka kultovej mládežníckej relácii Na modrej vlne. Relácia sa vysielala až do roku 1990. Normalizácia sa neodvážila reláciu celkom zrušiť, zmenila teda jej dramaturgiu. V nej už miesto pre Weidlera nebolo, a tak sa zameral na inú oblasť rozhlasovej tvorby.

V tom období sa do programu dostával nový žáner - fíčer, teda umelecko-dokumentárne pásmo s príťažlivou štruktúrou. Ernest Weidler sa stal zakladajúcim predstaviteľom tohto žánru u nás. Výber zaujímavých a neošúchaných tém, ktoré prinášali napätie, pretavil do relácií, ktoré patria ku klenotom rozhlasovej tvorby.

Po roku 1989 spolu s Vladimírom Štefkom založili Nočné dialógy. Ernest Weidler pohotovo reagoval na rôznorodé telefonické názory poslucháčov a neraz s nimi vášnivo diskutoval až do skorého rána. V 90. rokoch pôsobil ako programový námestník riaditeľa Slovenského rozhlasu a stál aj pri obnovovaní náboženského vysielania. Neskôr pracoval v prezidentskej kancelárii a už ako dôchodca bol zástupcom šéfredaktora časopisu Parlamentný kuriér.

Z tvorby tohto významného rozhlasového tvorcu vyberáme menej známu rozhlasovú hru Dovidenia, Ján. Dielo v roku 1979 režírovala Viera Weidlerová. Majstrom zvuku bol Alojz Janeček. Účinkujú: Zdena Studénková. Ľubo Roman, Viera Strnisková, Július Paluš, Emília Haľamová, Soňa Ulická a Elena Bauerová.

V literárno-dramatickom bloku si môžete tiež vypočuť adaptáciu novely Leopolda Laholu Pohreb Dávida Krakowera (viac v rubrike Tipy na týždeň ) a na záver sme vybrali úryvok z Hájnikovej ženy, najznámejšej epickej básnickej skladby Pavla Országha Hviezdoslava, v interpretácii Ladislava Chudíka.

Báseň má svoje vlastné múzeum - na mieste, ktoré ju inšpirovalo a kde vznikala. Hájovňa na Rovniach, pod Babou horou, dnes už nesie meno po básnikovi - Hviezdoslavova hájovňa. Návštevník sa tu dozvie všetko o tomto výnimočnom diele od jeho vzniku cez všetky doterajšie vydania až po jeho odraz vo výtvarnom umení, v dráme, či vo filme. Môže si pozrieť štylizovanú pracovňa básnika s rukopismi na pracovnom stole i jeho povestnú pelerínu, ktorá bola charakteristickou súčasťou Hviezdoslavovho odevu.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame