Oleg Pastier: Februárová žatva

Oleg Pastier: Februárová žatva

Rok 2018 sme symbolicky nazvali „osmičkový", pretože je bohatý na výročia udalostí, ktoré významne, a takmer zakaždým osudovo, zasiahli do života našej spoločnosti. Najviac a najdlhšie zmenil spoločenské, politické i kultúrne pomery Februárový prevrat 1948, keď sa komunisti dostali k moci.

Literárno-dramatické pásmo Olega Pastiera Februárová žatva (2008) podáva svedectvo o nadprodukcii ľudskej hlúposti, ktorá postihla aj viacerých našich spisovateľov vo forme socialistického realizmu. Réžia Martin Hvišč, účinkujú: Richard Stanke, Rebeka, Alena, Barbara Horňákové, Tomáš Lukáč a Peter Farkaš.

V máji oslavuje narodeniny spisovateľ a rozhlasový redaktor, rodák z Papína Ján Patarák. Papín je, zdá sa, dedinou majstrov pera. Patarák ju ako prvý dostal do umeleckej prózy, Michal Chuda do poézie. U „prisťahovalca" Milana Zelinku prebudila túžbu písať a Václav Pankovčín ju preslávil ako exotický Rantaprapán a Marakéš. Patarák strávil celý život na východnom Slovensku a Papín si programovo zvolil za hlavnú tému svojej literárnej tvorby:

Každý spisovateľ si hľadá dedinu, osadu alebo mesto, ktoré by sa stalo východiskom toho, čo píše. Učil som sa literatúre od veľkých Rusov a Američanov. Spisovatelia ako Faulkner či Turgenev mali tiež svoje dediny. Mne zakázali cesty do sveta, tak som písal o svojej dedine. Spisovateľ má písať o prostredí, ktoré naozaj dobre pozná. Pre mňa je ním Papín."

Patarák pôsobil ako rozhlasový redaktor, televízny dramaturg, krajový redaktor denníka Smena, učiteľ na Strednom odbornom učilišti dopravnom, vedúci redaktor Československej televízie v Košiciach a napokon ako šéfredaktor Slovenského rozhlasu v Prešove.

Rukopisy jeho prvých dvoch poviedkových kníh Balada o Tiralovom kopci a Lúka 30 x 40 nemohli pre jeho postoje k udalostiam v roku 1968 vyjsť, a tak knižne debutoval až v roku 1987 zbierkou poviedok Hudobná obeta. Dramatizáciu jeho poviedky Kabinet snov (2011) pre rozhlas upravila Júlia Pavlová, v réžii Martina Hvišča účinkovali František Kovár, Peter Trník, Júlia Horváthová a Bibiana Ondrejková.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame