Jana Bodnárová: Opakovanie bieleho vtáka

Jana Bodnárová: Opakovanie bieleho vtáka

Spisovateľka Jana Bodnárová patrí k najoriginálnejším slovenským prozaičkám strednej generácie. O svojej tvorbe hovorí:

Nikdy som nepísala - snáď s výnimkou knihy poézie ŠE-PO-TY - otvorene o sebe, t. j. nikdy som nepoužila vonkajšie príbehy zo svojho osobného života. Ten si skôr zavieram, chránim. Ale moje citové postoje, istá „farba duše", to sa určite premietlo do mojich textov. Na druhej strane - i v najbizarnejších príbehoch som vždy použila „atómy" z reality, z fragmentov videného, počutého, zažitého."

Na Rádiu Pyramída ponúkame jej poviedku Opakovanie bieleho vtáka (2009). Číta Szidi Tobias.

Spisovateľ a prekladateľ Pavel Vilikovský oslávi 27. júna 77 rokov. V poviedke Pohrobok (číta Peter Vilhan) sa zamýšľa nad tým, čo ostane zo vzťahu dvoch milencov niekoľko rokov po ich rozchode. Čakali by sme, že im pri náhodnom stretnutí po rokoch bude ľúto, že ich spomienky na to pekné, čo prežili, sú rozdielne. Akoby to ani neprežili spolu oni dvaja. No opak je pravdou. Jeho už ona v skutočnosti vôbec nezaujíma. Je zvedavý len na to, čo v ňom zo vzťahu k nej po rokoch zostalo a ako naň zapôsobí ich opätovné stretnutie.

Básnik katolíckej moderny Gorazd Zvonický sa narodil pred 105. rokmi, 29. júna v Močaranoch a zomrel 26. júla 1995 v Ríme. Vo svojej rannej tvorbe sa predstavil ako básnik mariánskeho kultu. V Argentíne vydal zbierku S ukazovákom na mraku venovanú obetiam komunistického režimu. Počas pôsobenia v Ríme píše verše, ktoré zjednocuje idea kňazského poslania i viera v oslobodenie človeka spod nadvlády hmotárstva a ateizmu. Básne zo zbierky Chcem sa ti ozvať (2008) recituje Alfréd Swan.

Dramatik Dušan Široký, pôvodne vyštudovaný právnik, diaľkovo absolvoval dramaturgiu na VŠMU a v roku 1964 nastúpil ako dramaturg do Československej televízie. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1961 hrou pre mládež Skúška dospelosti. Hra Dvere dokorán bodovala v rozhlasovej autorskej súťaži a vznikol podľa nej film, ktorý bol v roku 1979 ocenený Grand prix na Medzinárodnom filmovom festivale v Lubline.

Dej rozhlasovej hry Hodina pravdy (2004) sa odohráva na chate, kde sa manželia rozhodnú zahrať si hodinu pravdy a postupne si objasňujú medzi sebou celé roky života a odkrývajú prekvapujúce tajomstvá. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Zdena Grúberová, Jozef Vajda, Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič a vlčiak Rex.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame