Dlhá noc v Kremli - dráma o podpísaní Moskovského protokolu

Dlhá noc v Kremli - dráma o podpísaní Moskovského protokolu

Päťdesiate výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska si pripomenieme rozhlasovým dramatickým pásmom Dlhá noc v Kremli. Autor Emil Benčík nás zavedie do sídla ruských cárov a sovietskych mocipánov - do Kremľa. Tu sa od 23. do 26. augusta 1968 uskutočnilo rokovanie straníckej a vládnej delegácie okupovaného Česko-Slovenska s brežnevovským politbyrom.

Počas onej dlhej kremeľskej noci sa rozhodovalo o osude dvoch malých národov v srdci Európy - Čechov a Slovákov. Odohrala sa tu jedna z najkrutejších drám našich povojnových dejín. A bola to aj osobná vnútorná dráma, trauma a dilema Alexandra Dubčeka, prvého tajomníka ÚV KSČ. Ocitol sa v neriešiteľnej situácii, lebo na ňom ležala ťarcha zodpovednosti za ďalší osud našej vlasti. Muži česko-slovenskej jari nakoniec v Kremli pod obrovským nátlakom podpísali tzv. Moskovský protokol, ktorý legalizoval pobyt intervenčných vojsk v krajine. „Kremeľská noc" u nás trvala vyše dvadsať rokov.

V réžii Vladimíra Ruska účinkovali: Vladimír Štefuca, Emil Horváth, Igor Hrabinský, Ladislav Chudík, Dušan Kaprálik, Ľubo Roman, Jozef Šimonovič, Stano Dančiak a Vladimír Obšil. Hudobná a zvuková spolupráca Nora Vančíková-Kapasná a Alena Duchoňová. Redakčne pripravila Táňa Kusá. Relácia mala premiéru v roku 1998.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Henrich Mišovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame