Prorok a tiene - hra o Ľudovítovi Štúrovi

Prorok a tiene - hra o Ľudovítovi Štúrovi

29. október je v našom kalendári pamätný deň, pretože sa vtedy narodil Ľudovít Štúr. Od narodenia zakladateľa spisovnej slovenčiny a národného buditeľa uplynulo 203 rokov. Na Rádiu Pyramída si túto významnú osobnosť pripomenieme hrou Karola Horáka Prorok a tiene (2010). Horák píše hry o osobnostiach slovenskej literatúry a spoločenského života (tiež Janko Kráľ, Jonáš Záborský či Bohdan Hroboň), pričom pretvára doterajší obraz o týchto velikánoch.

Hru napísal na motívy vlastnej divadelnej hry Prorok Štúr a jeho tiene. Štúra predstavil v jeho ľudských dimenziách, ale pritom nezmenšuje jeho veľkosť. Kladie otázky a vyzýva slovenskú inteligenciu postaviť sa zoči-voči vlastnej minulosti, osvojiť si z odkazu svojich velikánov nadčasové hodnoty a poučiť sa z ich chýb a omylov. V réžii Laca Keratu účinkujú: Dušan Jamrich, Kristína Turjanová, Ján Gallovič a Juraj Hrčka.

V týchto dňoch si pripomíname aj smutnejšie výročie - pred 45 rokmi umrel básnik Valentín Beniak. Jeho život a dielo výrazne poznamenali prevratné politické udalosti, ktoré boli dôsledkom vojnových a povojnových pomerov. Vzhľadom na jeho funkcie počas vojnového slovenského štátu (pôsobenie na Ministerstve vnútra, predseda Spolku slovenských spisovateľov) ho v roku 1947 penzionovali.

Až do roku 1966 nemohol publikovať. Hoci žil osamotený v ústraní, pokračoval v tvorbe. Jeho poézia prekvapuje bohatou žánrovou členitosťou i poetickou rozmanitosťou. Verše Valentína Beniaka Osemnásťročná (1999) si môžete vypočuť v interpretácii Aleny Martvoňovej a Jozefa Šimonoviča.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Radovan Stoklasa, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame