Básnik sám doma so svojou poéziou - Vladimír Reisel (1977)

Básnik sám doma so svojou poéziou - Vladimír Reisel (1977)

V týchto dňoch si pripomíname 100. výročie narodenia básnika a prekladateľa Vladimíra Reisela. Narodil sa 19. januára 1919 v Brodzanoch. Študoval slovenčinu a francúzštinu na filozofickej fakulte v Prahe aj v Bratislave. Pôsobil ako tlačový atašé na československom veľvyslanectve v Paríži. Pracoval vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a v časopise Slovenské pohľady. Ako básnik debutoval v roku 1939 zbierkou Vidím všetky dni a noci. Venoval sa literárnokritickej a publicistickej činnosti. Prekladal z francúzštiny, ruštiny, španielčiny a gréčtiny. Spolupracoval s rozhlasom, televíziou, divadlom a filmom.

Súdobá kritika vyzdvihovala jeho zásluhy pri presadzovaní koncepcie modernej, postsymbolistickej poézie u nás. Reisel sa pomerne rýchlo vypracoval v zrelého básnika a vybudoval si svoj básnický svetonázor a poetiku nadrealizmu. Vlastne slovenská nadrealistická skupina sa skonštituovala až vtedy, keď po Rudolfovi Fabrym prišiel druhý básnik. A tým bol Vladimír Reisel. V relácii Básnik sám doma so svojou poéziou, ktorú pripravila redaktorka Mária Mrvová v roku 1977, Vladimír Reisel uvádza a recituje verše svojich obľúbených básnikov.

                                                  ---------

Ivan Svetko mal len 19 rokov, keď napísal rozhlasovú hru Mliečna cesta. Čas vymeraný osudom býva však niekedy neúprosne krutý. Tento básnik, režisér a autor rozhlasových hier mal iba dvadsaťpäť rokov, keď zomrel (8. januára by oslávil 55 rokov). Začínal ako člen Rozhlasovej dramatickej družiny, vyštudoval réžiu na VŠMU v Bratislave, písal poéziu, divadelné hry, rozhlasové hry, scenáre pre televíziu, režíroval. Tento plodný tvorivý rozlet mu v decembri 1989 prekazila smrť.

Rozhlasová hra pre mládež Dič (1986) rozpráva príbeh chlapca, ktorý príde o svojho obľúbeného psíka Diča. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Ľubo Barák, Vladimír Minarovič, Erika Bauerová, Martin Dánai, Ján Kroner, Zoro Laurinc, Ján Mistrík, Peter Perďoch, Radko Tomek, Tomáš Ambrovič, Adriana Valocká a Anton Glézl.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Marenčin PT]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame