Eugen Gindl: Šamajov memoriál (1978)

Eugen Gindl: Šamajov memoriál (1978)

V týchto dňoch oslavuje 75. narodeniny spisovateľ, dramatik, publicista, scenárista, politológ a popularizátor modernej vedy Eugen Gindl. Narodil sa 2. februára 1944 v Bratislave. Po štúdiu žurnalistiky Filozofickej fakulte UK v Bratislave pokračoval v štúdiu publicistiky a politológie v západnom Berlíne. Do roku 1983 pôsobil ako reportér týždenníka Život a v rokoch 1983-89 bol publicistom a scenáristom v slobodnom povolaní. Od roku 1989 je šéfredaktorom prírodovedného časopisu Kozmos.

Po mimoriadnom úspechu televízneho filmu z horolezeckého prostredia Vynes na horu svoj hrob sa verejnosti znovu výrazne pripomenul ako editor i spoluautor samizdatu Bratislava nahlas. Bol členom prvého Koordinačného výboru VPN, založil politický týždenník Verejnosť a stal sa jeho prvým šéfredaktorom.

Nás samozrejme zaujíma najmä jeho rozhlasová tvorba, ktorá z väčšej časti vznikla v autorskej spolupráci s Ondrejom Sliackym. Spomenieme diela, ktoré získali významné ocenenia v rozhlasových súťažiach: Vynes na horu svoj hrob, Hĺbkový rekord, Na koľajniciach, S pravidelným odletom a hra pre mládež Šamajov memoriál (1978). V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Emil Fillo, Koloman Madi, Gustáv Valach, Karol Machata, Jela Lukešová, Peter Mišík, Ivan Svetko, Peter Pilz, Alojz Kramár, Ján Valentík a Marián Gallo.

                                                    ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete ďalej vypočuť rozhlasovú hru Silvestra Lavríka Biely nosorožec (2016), ktorá vás zavedie na sedenie dvoch odsúdených mladých žien s psychologičkou. Bottovu báseň Tajný šuhaj (1981) majstrovsky recituje Viliam Záborský. V týchto dňoch si tiež pripomíname 150. výročie narodenia lekára, publicistu, prekladateľa z ruskej literatúry, pacifistu a tolstojovca Alberta Škarvana. Úryvok z jeho životopisu číta Laco Kerata. Bájky Jonáša Záborského v minipásme Čvirikali vrabce v sade (1994) interpretujú Peter Bzdúch, Jozef Šimonovič a Mária Schlosserová.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame