Jozef Miloslav Hurban: Svätoplukovci (1988)

Jozef Miloslav Hurban: Svätoplukovci (1988)

Jozef Miloslav Hurban bol vedúcou osobnosťou slovenského povstania v meruôsmych rokoch. Tento spisovateľ, politik a evanjelický kňaz bol prvým predsedom Slovenskej národnej rady. Od jeho narodenia uplynulo 19. marca 202 rokov.

Stál na čele slovenského literárneho a verejného života takmer pol storočia. Bol nekompromisným bojovníkom za národné práva Slovákov. Bol tiež osnovateľom Nitrianskych žiadostí, ktoré boli základom národnostných a revolučných požiadaviek celonárodného programu mikulášskych Žiadostí slovenského národa.

Do slovenského literárneho uvažovania i do publicistiky vniesol polemickosť a umenie viesť spor. Zaznamenávame jeho pokusy o historický román. Medzi prózy s historickou tematikou (námet čerpal z čias Veľkej Moravy) patria Svätoplukovci. Viac než o historické fakty išlo Hurbanovi o povzbudenie prejavov súdržnosti v boji proti nepriateľom. 

Prózu pre rozhas upravil Pavol Hudík a v roku 1988 krátku rozhlasovú hru naštudoval a nahral režisér Igor Hrabinský. Účinkujú: Anton Glézl, Štefan Bučko, Michal Gučík, Vladimír Durdík, Ľudmila Mandžárová, Július Pántik, Dušan Tarageľ a Juraj Sarvaš.

                                                     ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť výber z poézie Juraja Padu Modré oči jesene (2007). Z knihy Milana Zelinku Poviedky z Karpát (2001) číta Karol Machata. A milostné verše Andreja Sládkoviča Spevy o láske (1985) zarecituje Ladislav Chudík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Štefan Puškáš, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame