Ján Papp: Pokolenie večných (1984)

Ján Papp: Pokolenie večných (1984)

Od narodenia spisovateľa Jána Pappa uplynulo 2. apríla 90 rokov. Narodil sa v Záblatí (od roku 1985 súčasť Trenčína) a zomrel v roku 1998 v Žiline. Do literárneho diania vstúpil začiatkom 50. rokov. Najskôr publikoval krátke prózy a básne v časopisoch. Knižne debutoval až koncom 60. rokov novelou Kára plna bolesti. Potom napísal zbierku poviedok Kamenný anjelik, román Pieseň pre hluchých, poviedkové knihy Žeravý uhlík a Šťastie či rozsiahly román Miluj čas, ktorý príde.

Rozhlasovú hru Niekto sa narodí v žite (komorný príbeh o úpornom hľadaní šťastia) napísal na motívy jednej zo svojich poviedok. Z ďalších diel pre rozhlas spomeňme Živí v Battente, Pomsta kapitána Korpa, Kruté svetlo, Hlas rozhodnutia, Slavobrána do svedomia, Údel človeka, Obliehanie samoty.

Rozhlasovú hru Pokolenie večných o dopade SNP na obyčajných ľudí napísal v roku 1984. Pri jej písaní nemohol vystačiť s vlastnými spomienkami, v čase Povstania mal 15 rokov. Využil preto spomienky i životné osudy svojich rodičov, príbuzných a priateľov, zbieral materiál po archívoch a študoval dokumenty.

Dielo v roku 1984 naštudoval a nahral režisér Ladislav Hyža. Účinkujú: Slavo Záhradník, Anton Šulík, Ivan Romančík, Ivan Giač, Michal Gazdík, Juraj Predmerský, Martin Horňák, Jozef Kramár, Jozef Vlasák, Karol Zaremba, Štefan Píša, Ján Bošela.

                                              ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť dve dramatizované poviedky: Sen noci silvestrovskej (1998) od Ema Bohúňa (upravil Peter Kantor, účinkujú Jana Pilzová a Jaroslav Mottl) a Tetka (1985) od Zuzky Zgurišky (upravila Oľga Pechová, účinkujú: Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Karol Machata, Ján Klimo, Ivana Krivosudský, Hana Kostolanská).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Studio hraných filmov Bratislava]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame