Ivan Habaj: Sypal sa sneh na krajinu (1980)

Ivan Habaj: Sypal sa sneh na krajinu (1980)

Spisovateľ Ivan Habaj vstúpil do literatúry vstúpil na začiatku 80. rokov. Jedinečným spôsobom zobrazil minulosť i súčasnosť slovenského juhu. Je autorom prózy Dolniaci, poviedkového súboru V tieni moruše, zbierok próz Mária a Poľné samoty. V trilógii Kolonisti autor rozpráva o živote ľudí zo Žitného ostrova. V súbore poviedok Bezradnosť náhlej osamotenosti píše o osudoch starších ľudí z postupne sa vyľudňujúcich južanských osád. Habaj sonduje zväčša v pochmúrnych osudoch, plných protikladov, bolesti nesplnených očakávaní a sklamania.

Z rozsiahlej poviedkovej tvorby Ivana Habaja, ktorý 15. mája oslávil 76. narodeniny, sme vybrali prózu Sypal sa sneh na krajinu. Stereopoviedku nahral v roku 1980 režisér František Obžera. Pre rozhlas ju upravila Ľuba Hájková. Účinkujú: Pavol Mikulík, Mária Prechovská, Monika Paššová, Vladimír Kostovič, Hana Kostolanská, Jozef Šimonovič a Jozef Cút. Zvuk a strih: Ľuboš Klásek a Ondrej Purdeš.

                                                 ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú hru Nataše Hosťoveckej Náš otec predstavený (2001) a výber z poézie Janka Silana Sen ako anjel (1996), ktorý pre rozhlas pripravil Milan Chuda.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame