Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska

Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska

Spisovateľ Pavel Vilikovský, ktorý 27. júna oslávil 78. narodeniny, o svojom diele hovorí:

S ľahkosťou pera som zatiaľ nemal tú česť, u mňa je všetko číra drina. Tým sa nechválim, ani nad tým nenariekam - napokon, ak je výsledok dobrý, čitateľovi je srdečne jedno, či sa dosiahol hravo, alebo lopotne, a ak je zlý, nepomôže, že autor sa pri ňom nadrel ako kôň.

S písaním je to tak: píšem cez seba, ale nie o sebe. Ja som len tá citlivá emulzia na filme, na ktorú svetlo vpisuje vonkajší obraz. Usilujem sa, aby emulzia bola čo najcitlivejšia, ale moja „reálna" osoba pri tom nehrá nijakú úlohu. Pravdaže, čerpám z vlastných vnemov, postrehov, zážitkov, ináč to nejde, ale chcem hovoriť o každom a za všetkých. O človeku a za ľudí."

Je veľa druhov lásky a tá, o ktorej sa hovorí v knižke Pavla Vilikovského Prvá a posledná láska celkom nezodpovedá našej bežnej predstave. Niekto možno v príbehu úspešného, ale pochybujúceho fotografa nijaký ľúbostný motív nepostrehne. A aj v príbehu dôchodcu, ktorý sa pri svojej dobrovoľníckej práci musí vyrovnávať s dramatickými osudmi, by sme erotické vzplanutie hľadali márne. A predsa je ich ústrednou témou láska, láska utajená, nepriznaná a často neopätovaná, láska, o ktorú hrdinovia noviel napriek neúspechom a zlyhaniam neprestávajú bojovať. Je to láska k životu - k svojmu vlastnému i k životu ostatných, bez ktorých by ten náš nemal zmysel.

Zasvätene o knihe Pavla Vilikovského Prvá a posledná láska pojednáva v literárnom pásme z roku 2013 Patrik Oriešek. Účinkujú: Alfréd Swan a Martin Kaprálik.

                                         ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť životopisné pásmo Cisárov radca (1997) o uhorskom básnikovi a lekárovi Jánovi Sambucusovi. V cykle Autor na dnes (2014) si pripomeňme básnika katolíckej moderny Gorazda Zvonického. A v relácii Rubikon: Osamelí spolu si dvaja členovia básnickej skupiny „Osamelí bežci" Ivan Štrpka a Peter Repka zaspomínajú na tretieho, už nežijúceho člena Ivana Laučíka.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame